La guia té com a objectiu que els infants que realitzin activitats de lleure a l'estiu, gaudeixin d'una alimentació variada, equilibrada, saludable i adaptada a les seves necessitats.

06/07/2022

L'Agència Catalana de Salut Pública ha revisat el document "Passar-s'ho bé i menjar millor", una guia amb informació i recomanacions per programar menús de casals d'estiu i campus esportius, que també poden ser referència per a les colònies d'estiu. El document té com a objectiu que els infants que realitzin activitats de lleure a l'estiu, gaudeixin d'una alimentació variada, equilibrada, saludable i adaptada a les seves necessitats. La guia inclou, a més de les recomanacions, un exemple de programació de menú per a quatre setmanes. 

Per no descuidar l'alimentació, tampoc a l'estiu, "Passar-s'ho bé i menjar millor" posa l'accent en els punts següents:

  • Cal que les famílies disposin de la programació de menús. Sigui quin sigui el format (paper o digital) és convenient que inclogui la data i que es presenti la informació de manera senzilla i entenedora.
  • L'aigua ha de ser la beguda principal al llarg del dia, sobretot durant les activitats esportives i en ambients calorosos, ja que exerceix un paper regulador important per a l'organisme. Es recomana que estigui sempre present a tots els àpats i que sigui de fàcil accés per als nens. També s'incideix que l'aigua de l'aixeta és apta i saludable per al consum (a més que evita envasos d'un sol ús).
  • Cal tenir present que la quantitat de les racions s'ha d'adaptar a l'edat i a la gana dels infants. És preferible servir poca quantitat de menjar i donar l'opció de repetir (en concret, de primers plats, fruita i amanida).
  • Cal utilitzar sempre oli d'oliva verge extra, tant per amanir com per cuinar, per la qualitat nutricional. En el cas de les coccions i els fregits, l'oli d'oliva i l'oli de gira-sol alt oleic són una alternativa més econòmica que l'oli d'oliva verge extra i tenen més estabilitat a les temperatures elevades que altres olis (gira-sol, orujo, soja, blat de moro, etc.).
  • La utilització de sal a les preparacions ha de ser mínima i convé utilitzar sal iodada.
  • Es poden acompanyar els àpats amb pa, i cal garantir la presència de pa integral.
  • Cal reduir la presència d'aliments precuinats (canelons, lasanyes, croquetes, crestes, pizzes, arrebossats, patates prefregides i altres preparats industrials) a una freqüència màxima d'una vegada a la setmana, ja que poden suposar una aportació excessiva de greixos poc saludables i de sal.
  • Les preparacions de carn vermella, carn processada o molt greixosa (vedella, porc, salsitxes, hamburgueses, mandonguilles, etc.) es poden incloure amb una freqüència màxima d'un cop per setmana.
  • Els fregits es poden oferir sense sobrepassar les freqüències d'un màxim de dues vegades a la setmana. La freqüència recomanada de fregits per a les guarnicions és d'un màxim d'una vegada a la setmana.
  • És convenient que la majoria de les postres de la setmana escolar siguin a base de fruita fresca i es pot reservar un dia per a postres làctics (donant preferència al iogurt natural sense ensucrar).
  • Es recomana adequar les combinacions de primer i segon plat de manera que no siguin ni massa denses ni massa lleugeres. Quan al primer plat s'inclou carn, ou o peix, el segon plat no l'ha de portar. Alguns plats es poden presentar com a únics; és el cas de la paella, canelons, llegums, pasta bolonyesa (amb formatge i carn), etc. Aquests poden anar acompanyats d'una amanida o crema freda de verdures.
  • A totes les ingestes hi ha d'haver alguna fruita o verdura fresca.

El document també recorda les freqüències setmanals recomanades; alerta sobre la necessitat que les màquines expenedores continguin aliments i begudes saludables; i enllaça amb alguns documents amb informació sobre aspectes relacionats amb la manipulació i la seguretat alimentària d'aliments tant en cuina com a l'aire lliure.

Descàrrega del document: Passar-s’ho bé i menjar millor

Font: Restauración colectiva 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes