L'Ordre ESS/214/2018, d'1 de març, dóna un termini màxim de sis mesos perquè els autònoms que estan fora del sistema Red es donin d’alta en el mateix.

01/06/2018

El 6 de març es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat l’Ordre ESS/214/2018, per la qual es regula el sistema de tramesa electrònica de dades en l’àmbit de la Seguretat Social, que ja s’utilitza des de fa temps al Règim General de la Seguretat Social. Aquesta obligació serà vigent, l'1 d’octubre de 2018. Abans d’aquesta data, tots els autònoms que no tinguin certificat digital se l’hauran de tramitar.

El Sistema Red és un servei que ofereix la Tresoreria General de la Seguretat Social tant a empreses com a professionals autònoms. A través d’aquest servei, els usuaris i la Seguretat Social poden intercanviar informació sense necessitat d’haver de fer-ho físicament.

Amb l’entrada en vigor d’aquest Ordre s’estén de manera obligatòria l’enviament de comunicacions a la Seguretat Social, via sistema Red (telemàtic), als treballadors per compte propi o autònoms. Per tant, l'Ordre obliga també a tot el col·lectiu d’autònoms a incorporar-se a aquest sistema tot i que només necessitarà tenir connexió a Internet per accedir a documents d’afiliació, cotització o parts mèdics

¿Quin és el termini d’incorporació?
Els treballadors per compte propi o autònoms s’han d’incorporar al sistema Red en el termini màxim de sis mesos. Així doncs, l'1 d'octubre caldrà estar donat d'alta en el sistema.

Quines implicacions comporta?
Les comunicacions, variacions de dades de l’autònom i les notificacions que des de la Tresoreria de la Seguretat Social hagi de rebre l’autònom, han de ser de manera telemàtica obligatòriament. Això vol dir que la Seguretat Social (SS) no enviarà més notificacions via correu postal, sinó que, les notificacions es comunicaran a la bústia electrònica de la SS i l’autònom, haurà de connectar-se i acceptar o rebutjar la notificació, si la notificació queda sense atendre, quedarà rebutjada. El termini per accedir a la notificació serà de 10 dies naturals.

Què cal tenir en compte?
La notificació es posarà a disposició de l’interessat durant un termini màxim de 10 dies. Transcorregut aquest termini sense haver accedit a la notificació, aquesta es donarà per efectuada. La TGSS enviarà un correu electrònic avisant que posa una notificació telemàtica a la Seu Electrònica de la Seguretat Social (SEDESS) a la direcció que el treballador autònom hagi facilitat. La pot comunicar a través del Servei de Comunicació de telèfon i correu electrònic de la SEDESS. 

Com es pot gestionar?
L’autònom pot realitzar les gestions directament.
És necessari disposar de certificat electrònic, DNI electrònic o sistema cl@ve i dirigir-se a http://run.gob.es/vthuwc per tal de revisar tota la informació al respecte.

A més, hi ha dues gestions bàsiques que cal fer:
1. Indicar les dades correctes perquè la TGSS es comuniqui correctament: https://sede.seg-social.gob.es
2. Donar-se d’alta a https://sede.seg-social.gob.es

L’autònom pot nomenar autoritzat a l’assessoria
Una vegada rebuda una notificació per part de la Tresoreria de la Seguretat Social, l’Assessoria s’obliga a trametre’n una còpia al client en el termini màxim de 48 hores des de la recepció. És important que el vostre gestor laboral tingui a disposició el certificat digital per tal de poder fer tràmits a què estigui autoritzat en nom vostre. Els socis de l'ACCAC que necessitin assessorament, poden posar-se en contacte amb Davilans Consultors, la consultora laboral amb qui té un acord de col·laboració.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes