Estableix les normes bàsiques de qualitat per a l'elaboració i comercialització del pa a Espanya.

25/05/2019

En el BOE 113 de 11 de maig de 2019 s'ha publicat el Reial decret 308/2019, de 26 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al pa.Aquesta nova norma entrarà en vigor l'1 de juliol de 2019, data en què derogarà el Reial Decret 1137/1984 de 28 de març, pel qual s'aprova la Reglamentació tecnicosanitària per a la fabricació, la circulació i Comerç del Pa i Pans Especials i el contingut dels apartats 3.20.36 a 3.20.45 de la secció 4t del capítol XX del Decret 2482 / 1967 sobre els productes de fleca del Codi Alimentària Espanyol.
 

Com a principals novetats de la nova norma:
 
- S’amplia el concepte de “pa comú”, abastant pans elaborats amb farines d'altres cereals distintes a les del blat, incloent les farines integrals.
 
Definició de “pa”: Pa, sense altre qualificatiu, és el producte resultant de la cocció d'una massa obtinguda per la barreja de farina i aigua, amb o sense addició de sal, fermentada amb l'ajuda de llevat de panificació o massa mare. Addicionalment, es podran incorporar a la massa de pa dels ingredients enumerats en aquesta norma.
 
Definició de “pa comú”: És el pa definit en el punt anterior, de consum habitual en les quatre hores següents a la seva cocció, elaborat amb farina o farina integral de cereals. Podrà incorporar en la seva composició salvat de cereals.
 
Aquesta ampliació de la definició de “pa comú” permet que a partir d'ara, s'apliqui un IVA reduït (4%) a molts més productes que avui dia es consideren de consum habitual a les llars, com són els pans integrals, els pans d'altres cereals diferents del blat i els pans elaborats amb segó, que tenien actualment un tipus del 10%.
 
- S’estableixen requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina emprada sigui integral. Per a aquells pans integrals o d'altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s'haurà d'indicar el percentatge de farina en l'etiquetatge. En el cas de pa d'altres cereals, també s'inclouen requisits més estrictes, establint-se per exemple per el pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina.
 
- Es defineix el pa multicereal i es concreta la definició de massa mare, que es preserva a un tipus d'elaboració que limita l'ús de llevats industrials, i s'estableixen els requisits per utilitzar la denominació "elaborat amb massa mare".
- Es defineix l'elaboració artesana del pa, en què ha de prevaler el factor humà davant del mecànic i els requisits que s'han de complir per poder incloure aquesta menció en l'etiquetatge dels productes.
 
- S’estableix un límit màxim en el contingut de sal del pa comú, que serà obligatori a partir de l'1 d'abril de 2022.
 
- S’eliminen els límits màxims d'humitat que estaven regulats per alguns productes acabats, per adequar-se a la resta d'estats membres de la Unió Europea i competir en igualtat de condicions i permetre elaborar una major varietat de pans.
 
Finalment la norma inclou un article sobre determinats aspectes de la comercialització del pa en el punt de venda.
  1. El pa comú només es podrà vendre a les 24 hores següents a la seva cocció. Excepcionalment s'autoritza la venda passat aquest temps, sempre que les existències d'aquest tipus de pa estiguin separades adequadament en el punt de venda i s'indiqui clarament que la seva cocció s'ha realitzat fa més de 24 hores, mitjançant cartells col·locats a les vitrines o prestatgeries que el continguin i sempre que al mateix temps s'informi verbalment al consumidor d'aquesta circumstància. Es prohibeix l'emmagatzematge de pa comú que estigui cuit fa més de 24 hores a les mateixes prestatgeries on estigui el pa comú cuit en un període inferior a les 24 hores.
  2. La informació alimentària que preveu l'article 4.1 del Reial Decret 126/2015, pel qual s'aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda al consumidor final ja les col·lectivitats, dels envasats en els llocs de venda a petició del comprador, i dels envasats pels titulars del comerç al detall, es completarà amb la indicació del pes de la peça. Aquesta indicació figurarà en l'etiqueta o en el cartell a què es refereix l'esmentada norma general.

Font: FHIRT

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes