Aquest increment cal aplicar-lo en algunes categories del Conveni col·lectiu del sector del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya

14/02/2023

La publicació del Reial decret 99/2023, que fixa el salari mínim interprofessional (SMI) per 2023, contempla una pujada fins als 1.080 euros bruts al mes. Aquesta nova quantia representa un increment del 8% respecte a l'SMI establert el 2022. 

Cal tenir present que el salari mínim interprofessional es calcula sobre catorze pagues, per tant, el sou brut anual se situa aquest any en 15.120 euros. Tot i això, si les pagues extres s'abonen de forma prorratejada el sou queda en 1.260 euros bruts al mes. 

A més a més, l’SMI està calculat sobre una jornada completa. Amb la qual cosa, en cas de jornades inferiors s’ha de fer el càlcul proporcional.

Finalment, tot i que la reforma s'ha aprovat a principis de febrer, té caràcter retroactiu, per tant, s'aplica des de l'1 de gener de 2023 i s'haurà de compensar la pujada salarial de gener en les següents nòmines de manera que anualment es cobrin els 15.120 euros.  

En cas que el salari vingui determinat per un conveni col·lectiu, en principi aquest és el que preval. Malgrat això, cal tenir en compte que la normativa marca que els salaris establerts segons conveni col·lectiu no poden ser inferiors a l’SMI en el còmput anual.

En el marc de les negociacions el IV Conveni col·lectiu del sector del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya s'ha acordat que en el supòsit que la retribució d'algun dels llocs de treball recollits al conveni col·lectiu quedés per sota del salari mínim interprofessional vigent aprovat pel govern en cada moment, s'aplicaria aquest com a retribució mínima per a l'esmentat lloc de treball o nivell salarial. Per aquest motiu caldrà aplicar aquest increment a les categories incloses en el conveni del lleure educatiu que estan per sota d'aquest sou, concretament la d'empleat/ada de neteja i la d'empleat/ada de manteniment. Aquelles empreses que estiguin retribuint per sobre de les taules establer-tes per conveni, no hauran d'aplicar cap increment en aquest sentit.

Cal tenir en compte també, que els plusos que poden obtenir les persones treballadores no tenen perquè sumar-se a l’SMI. Per contra, el plus es considera un complement del salari base fins a arribar al salari mínim. És a dir, una persona treballadora pot tenir una base salarial inferior a l’SMI i compensar aquesta diferència amb el plus. Per tant, en el supòsit que una persona treballadora cobri per sobre del salari mínim (tenint la base salarial per sota més el plus), tampoc estarà obligada a percebre el 8% de l’augment salarial. Amb tot, segons el motiu pel qual es rep el plus pot no ser considerat com a més base salarial.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes