Aquesta guia pot esdevenir una referència molt interessant per a espais com les cases de colònies i albergs

02/12/2022

El Programa Escoles + Sostenibles de l'Ajuntament de Barcelona va néixer l’any  2001 en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, amb la voluntat de proporcionar una oferta consistent i estimulant de suport als centres educatius de la ciutat per ajudar-los a situar la sostenibilitat al cor de la seva tasca.

El programa compta ja amb més de 20 anys d'experiència estenent la cultura de sostenibilitat en l'àmbit educatiu. Durant tots aquests anys, els centres participants han desenvolupat un ventall d'iniciatives de millora del mateix centre educatiu i de l'entorn. 

L'objectiu del programa és acompanyar els equips dels centres educatius a incorporar criteris de sostenibilitat en tots els àmbits de la seva tasca educativa, amb un enfocament integral. 

Per tal d'ajudar en aquest procés s'ha editat la Guia del Programa Escoles + Sostenibles: "Passem a l'acció! ". Aquesta guia és un instrument de treball per als equip dels centres que vulguin impulsar l'educació per la sostenibiblitat. 

La guia està organitzada en dues parts.

- La primera part explica per què i per a què és important que un centre es comprometi amb l’educació per la sostenibilitat amb un enfocament integral de centre.

El punt 2 centra el concepte de sostenibilitat i el paper que hi té l’educació i el punt 3 presenta què és Escoles + Sostenibles.

- La segona part detalla què comporta esdevenir una Escola + Sostenible i com incloure criteris de sostenibilitat als diferents àmbits del centre.

El punt 4 proposa cinc àmbits d’acció interrelacionats i que fonamentalment responen a les preguntes per a què?, què?, com?, on? i amb qui? es pot fer el centre educatiu més sostenible. En cada àmbit se suggereix què es pot fer, es proposen preguntes per a la reflexió i es presenten bones pràctiques de centres que ja han fet passos per a la transformació.

El punt 5 explica com posar-se a treballar en aquests àmbits i avançar progressivament desenvolupant projectes successius, a través d’un procés cíclic de cinc fases: motivació, diagnosi, decisió, acció i avaluació.

El punt 6 fa visibles els moments i les tasques que els centres de la xarxa comparteixen al llarg d’un curs escolar i relaciona els recursos que tenen a disposició per acompanyar-los en el seu progrés al llarg dels anys.

Amb aquesta guia es vol inspirar i estimular la reflexió i el debat en cada centre per definir el propi itinerari de sostenibilitat, adaptant les línies generals al context i a la visió del canvi de cada comunitat educativa.

També pot esdevenir una referència molt interessant per a espais com les cases de colònies i albergs per tal de contribuir a la sostenibilitat des de l'educació.

Podeu accedir a la guia a través del següent enllaç. Guia del Programa Escoles + Sostenibles: "Passem a l'acció! "

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes