18/12/2024
L’exposició, impulsada pel Departament de Drets Socials i Inclusió i el Palau Robert, il·lustra, documenta i posa en valor l’activitat d’esplais i caus i la seva gran capacitat per a la transmissió de valors.
L’exposició il·lustra, el fet que, a Catalunya, una de cada tres persones joves forma o ha format part d’una associació d’educació en el lleure, sigui com a responsable sigui com a infant. Vol donar testimoniatge, i alhora ser un homenatge al conjunt de persones —dirigents, infants i joves— que fan que l’educació en el lleure sigui una realitat en tots els pobles i barris de Catalunya.
Des de fa més de cent anys, l’associacionisme educatiu contribueix a mantenir la llengua pròpia, a fer conèixer el territori, a defensar els espais naturals, a acollir persones diverses i a teixir comunitat. I tot plegat, gràcies a centenars de milers de persones que ho fan possible.
Al llarg de les sales es proposa als visitants participar en una gimcana, cantar cançons, jugar o mirar contes, en una proposta pensada per a tots els públics i organitzada en sis àmbits:
- Al cau i a l'esplai : Al cau i a l’esplai, a les colònies i als campaments, infants i joves construeixen un món millor amb les seves pròpies mans. Són de pobles i ciutats d’arreu; cadascú amb el seu estil, però amb maneres de fer compartides. Són protagonistes, es comprometen amb l’entorn, adquireixen esperit crític i són feliços compartint. I ho fan, sobretot, gràcies a la tasca voluntària de milers de caps, quel·les i monitors, molts dels quals han anat al cau o a l’esplai de petits i tanquen, així, un cercle virtuós.
- De colònies: Les colònies són una part indestriable de l’activitat de caus i esplais. El fil argumental que entrellaça totes les activitats de les colònies s’anomena centre d’interès.
- La motxilla : Amb un estil propi, sense esperit competitiu ni una tecnificació excessiva, esplais i caus han fet de la muntanya i de la natura un espai pedagògic inigualable. Rutes i campaments són espais de convivència amb recursos limitats i en equilibri amb el planeta. Tot caminant, diverses generacions d’infants i joves han descobert racons del territori, s’han compromès a respectar l’entorn i, sobretot, han après a estimar el nostre petit gran país.
- Campaments: Anant de campaments amb el cau o l’esplai, els infants es fan grans. L’allunyament de les comoditats de casa, l’exposició als fenòmens naturals i la necessitat d’autogestió ajuden a madurar i permeten una vivència de la infància sense les cotilles del món adult.
- La plaça de tothom: L’associacionisme educatiu defensa que l’espai públic també és d’infants i joves. I des del carrer s’arrela al poble i al barri, fent xarxa amb altres entitats i enfortint la comunitat educativa. Caus i esplais ofereixen a infants, adolescents i joves espais de socialització motivadors lluny de les pantalles, així com relacions saludables basades en el respecte i l’empatia. Fomentant el pensament crític i articulant propostes transformadores, contribueixen a la formació de ciutadans compromesos i implicats.
- La vetllada: La vetllada és un dels moments més màgics d’unes colònies o un campament. I la música, un element imprescindible en el dia a dia d’esplais i caus. Tant és així que la història de l’animació infantil a Catalunya no s’entendria sense els moviments de lleure i viceversa.
L’exposició es clou amb la vetllada, de nit, sota la lluna i els arbres, que culmina la feina feta i evoca records inesborrables en centenars de milers de persones. Gaudint i aprenent a conviure, infants i joves han interioritzat valors com la solidaritat, la cooperació, el compromís, l’amor a la natura, el pacifisme, la inclusió, el feminisme o la responsabilitat, entre d’altres. Una veritable escola de vida.