El 10 de març de 2015, la mesa de negociació (formada pels sindicats CCOO i UGT i les organitzacions empresarials ACELLEC, La Confederació i ACCAC) va signar el Tercer Conveni Col·lectiu del Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya, que és vigent des de setembre del 2014 i fins a desembre del 2016 i afecta entre 25.000 i 30.000 persones, en funció de l’època de l’any. Quatre mesos més tard, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el nou conveni, que és d’obligat compliment per al sector a partir d’avui.
Tot i els quatre anys que ha durat el procés negociador, la mesa de negociació sempre ha expressat la voluntat d'arribar a un pacte òptim que continuï regulant el sector del lleure educatiu i sociocultural per garantir la continuïtat i la màxima qualitat dels serveis que presta, fent front al complex context social i econòmic.
Les empreses i entitats tindran un termini de dos mesos a partir d’avui, data de publicació al DOGC, per abonar la diferència salarial pactada amb caràcter retroactiu des de setembre de 2014. El Tercer Conveni contempla tres trams d'increments salarials progressius del 0,5%: un primer tram a partir de l’1 de setembre del 2014, un segon tram des de l’1 de gener del 2015 - ambdós amb caràcter retroactiu - i un últim tram a partir de l’1 de setembre del 2016. En conseqüència, es consolida el manteniment dels sous en el període que va des de la darrera revisió salarial publicada al DOGC, el maig del 2011, fins al 31 d'agost del 2014. Així mateix, l'IPC deixa de ser referència per a la revisió salarial del conveni.
Un altre element destacat del nou conveni són els canvis en l’organització del treball. D'acord amb els dictàmens de la reforma laboral, s'ha acordat una nova classificació i organització de les categories professionals, que passen a denominar-se "grups professionals". A més a més, el tercer conveni col·lectiu del sector del lleure amplia la possibilitat de distribuir la jornada laboral de forma irregular; una distribució que, en el cas de les cases de colònies (campaments i activitats anàlogues), es detalla en la modificació de l'article 54 del conveni. La redacció més aclaridora d'aquest article era una de les demandes plantejades per la patronal del sector de les cases de colònies, que reclamava "adequar l'organització del treball a la realitat de l'activitat de les instal·lacions per tal de garantir la qualitat educativa de la mateixa".
Per la seva banda, els sindicats també van destacar les millores que el tercer conveni introdueix tant en els permisos retribuïts com en la protecció de la maternitat i la paternitat. I és que, des de la signatura del primer conveni (2005-2007), cadascun dels acords firmats ha implicat un pas important en l’estructuració i dignificació del sector del lleure. Per això, tot i que la realitat no és la mateixa que fa una dècada, l’aprovació del tercer conveni continua significant un compromís fonamental per tal de consolidar tant unes condicions laborals justes i dignes per als treballadors del sector com la qualitat de les activitats i els serveis que presten les entitats i empreses del lleure.