La instal·lació d'un signe distintiu advertint de l'ús de càmeres de seguretat dóna compliment a la obligació d'informació prèvia als treballadors.

Una recent sentència del Tribunal Constitucional de data, 3 de març de 2016, estableix una nova doctrina constitucional respecte la utilització de les càmeres de videovigilància als centres de treball: que la instal·lació d'un signe distintiu advertint de l’ús de càmeres de seguretat dóna compliment a la obligació d'informació prèvia als treballadors, sense que s'hagi d'especificar la finalitat exacta que s'hagi assignat a aquest control, encara que sigui el control de l'activitat laboral.

Només en el cas que la utilització de les dades tingui una finalitat aliena al compliment del contracte de treball, l'empresari estarà obligat a demanar el consentiment dels treballadors afectats. Els controls empresarials respecte l'activitat dels treballadors son lícits, sempre que respectin els drets fonamentals. S'ha de valorar a cada supòsit la idoneïtat i proporcionalitat de la mesura. Ara bé, tant els treballadors com els seus representants han de conèixer la instal·lació de mesures de control i la seva ubicació. Per tant, s'admet la instal·lació de càmeres de videovigilància als centres de treball però han d'estar col·locades on es realitzi la prestació laboral, amb informació prèvia als treballadors.

Pel què fa a la vigilància de béns materials que algunes instal·lacions juvenils fan, és important vetllar per la protecció de dades i més tenint en compte que poden ser de menors. En aquest sentit, hi ha dues guies que els poden ser d'utilitat: Resum de la guia sobre videovigilància i protecció de dades personals i Guia bàsica de protecció de dades per als centres educatius.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes