La Guia inclou aspectes legals de la donació, així com informació sobre les característiques que han de tenir els aliments a donar, les entitats socials i el pla de traçabilitat dels aliments.

30/07/2013

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha presentat la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista. Aquest document vol ser d’utilitat per resoldre dubtes en matèria de seguretat alimentària i promoure així l’aprofitament del menjar.
 
Només el sector de la restauració malbarata cada any a Catalunya unes 40.000 tones d’aliments. Per aconseguir el repte de reduir el malbaratament d’aliments i augmentar la donació i l’aprofitament segur del menjar, es necessita la col·laboració de tots els participants de la cadena alimentària, des del sector productiu, la distribució, la restauració, els consumidors, les entitats socials, els voluntaris i les administracions públiques.

La Guia vol ser una eina perquè els excedents alimentaris consumibles que els establiments de restauració i comerç minorista no poden comercialitzar arribin a les persones beneficiàries, a través de les entitats socials, en les millors condicions de seguretat. La Guia inclou aspectes legals de la donació, així com informació sobre les característiques que han de tenir els aliments a donar, les entitats socials i el pla de traçabilitat dels aliments.

Segons les dades de l’informe Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya (2011) de l'Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments aprofitables cada l’any. El 58% d’aquest malbaratament es produeix a les llars, el 16% als supermercats, el 12% a la restauració, el 9% a altres canals de comercialització d’aliments, el 4% a institucions i l’1% als mercats. En total es malbaraten 34,9 kg per habitant, que equival a 112 € per persona i any. Aquests aliments desaprofitats equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.

La Guia ha estat impulsada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) del Departament de Salut, que ha coordinat el grup de treball format per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Banc dels Aliments i Nutrició sense Fronteres. També hi han col·laborat el Departament de Benestar i Família; el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i representants de les empreses de producció i distribució d’aliments i de la restauració, de les entitats benèfiques i de les associacions de consumidors i usuaris.

Potser t'interessa: Aprofitar el menjar en el sector de la restauració.
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes