Malauradament, l’assetjament entre iguals (bullying) o els abusos sexuals es poden produir en qualsevol àmbit de la vida. Les activitats d’educació en el lleure, doncs, no són una excepció i se’n poden veure afectades.
Equips de monitors, educadors, infants i joves us podeu trobar amb aquestes situacions, en les que la prevenció i la intervenció ràpida hi juguen un paper fonamental. Els materials, elaborats per la Direcció General de Joventut, en col·laboració amb l’entitat Salut i Educació de l’Emoció i la Raó (SEER) i la Fundació Vicki Bernardet i en què hi ha participat l'ACCAC i alguns dels seus socis, us han de servir per saber què fer si us trobeu en una situació d’aquest tipus.
Infants i joves: l’assetjament entre iguals o bullying. Com actuar?
Davant l’assetjament, digues-ho! Tu tens el poder
Aquesta infografia, elaborada en col·laboració amb SEER, s’adreça als nois i noies participants en activitats d’educació en el lleure (casals d’estiu, colònies, camps de treball, campaments, esplais, caus, etc...). Tant si ets tu qui pateixes una agressió, com si la veus o ets l’agressor/a, aquí trobaràs consells per actuar, arreglar-ho o demanar ajuda. El respecte és la clau per a una bona convivència.
Monitor/s i caps: protocol davant l’assetjament
Els equips d’educadors i directius també heu d’estar informats sobre com actuar en situacions d’assetjament o bullying. Aquest protocol, també elaborat amb l’entitat SEER, té forma d’infografia i dóna pautes a monitors i caps per tractar i prevenir situacions de bullying, aturar les agressions, respondre al conflicte i implicar-se per resoldre el problema. Com a responsables del grup, haureu d’aplicar la prevenció, la detecció, l’actuació i el protocol per mantenir-ne la cohesió i evitar que l’assetjament obstaculitzi el funcionament normal de les activitats.
Entitats: l’assetjament sexual en les activitats d’educació en el lleure
L’educació en el lleure com a espai de protecció (protocol)
Les entitats que organitzeu activitats d’educació en el lleure ja dueu a terme una tasca activa de prevenció important, però no es pot abaixar la guàrdia, cal donar una resposta ràpida a qualsevol incidència i estar molt atents a qualsevol petit indici que es pugui produir.
El protocol de prevenció dels abusos sexuals en l’àmbit de l’educació en el lleure s’ha elaborat en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernardet i inclou els elements clau per la prevenció, la reacció davant la confessió d’un nen o nena, el paper dels educadors i educadores i els circuits d’actuació. El format de fulletó facilita la lectura, però també existeix una versió més àmplia i completa del mateix.
Potser t'interessa: Prevenció d'abusos sexuals en el lleure.