Les instal·lacions juvenils es formen en el registre de la jornada dels treballadors

28/12/2016

El 22 de desembre va celebrar-se una sessió sobre el registre de la jornada laboral a la casa de colònies Mogent. Dins el Pla de formació 2016-2017, pretenia aprofundir en el contingut i com afecta a les instal·lacions juvenils l'obligació de l'empresari de preveure un sistema de registre de la jornada dels treballadors com una eina imprescindible per poder comprovar la realització d'hores complementàries o extraordinàries.

La formadora del curs va ser Dolors Adamuz, directora de Davilans Consultors, amb qui l’ACCAC té un acord de col·laboració. La seva experiència en les relacions laborals característiques de les instal·lacions juvenils i l'acompanyament com assessora de l’ACCAC en la negociació del conveni del lleure, la fa una gran coneixedora del sector.

Així, el curs va tractar les qüestions relatives a la regulació legal, les novetats en la normativa laboral i de Seguretat Social introduïdes en el Reial Decret-Llei 16/2013, l'obligació en temps parcial i complet, les modalitats de registre i els efectes d’incompliment. Tant la presentació de la formació com alguns models de registre de la jornada, estan disponibles a l'apartat de documentació de la Intranet de l'Associació per als socis.

El setge a la prolongació de la jornada laboral, especialment en els contractes a temps parcial, s'inicia a finals del 2013 amb un canvi normatiu que obligava les empreses a comptabilitzar les hores de feina. No obstant, aquesta obligació havia quedat limitada a alguns casos i no existia una instrucció especial per part de la inspecció. 

Però la situació ha canviat amb diverses sentències de l'Audiència Nacional que endureixen les exigències sobre control de jornades. Per exemple, en la del 4 de desembre de 2015, estableix l'obligació de l'empresari de preveure un sistema de registre diari de la jornada com una eina imprescindible per poder comprovar la realització d'hores complementàries o extraordinàries. El tribunal considera, doncs, que les empreses estan obligades a portar a terme un registre diari de les hores de feina amb sistemes de control instal·lats a les seves dependències.

Com a conseqüència d'aquestes sentències i de les denúncies de frau, el Ministeri d'Ocupació ha posat en marxa una instrucció especial per intensificar el control en matèria de temps de feina i d'hores complementàries. Els inspectors exigeixen a les empreses que visiten, sistemes de registre manuals o electrònics i informàtics en els quals apareguin les hores treballades per cadascun dels empleats i la seva jornada de treball declarada en el seu contracte. Aquest requeriment també s'extén al registre de la jornada dels treballadors a temps complet, que ja estava contemplat amb caràcter general en l'article 35.5 de l'Estatut dels treballadors.

Per la seva banda, Pimec entén que aquesta acció no evitarà el frau i augmentarà excessivament la burocràcia, i és per això que vol mantenir un diàleg fluid amb les administracions per tal de buscar vies per agilitzar aquests processos i, alhora, analitzar les especificitats de cada activitat per tal d’intentar trobar solucions a les diferents casuístiques.

Potser t'interessa: Totes les empreses han de registrar la jornada dels treballadorPimec obre vies de diàleg amb l’Administració per analitzar les problemàtiques del control de presència a les empresesEl 2017 comença amb formació per a les cases de colònies.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes