Passejar pels llocs on van viure els escriptors ens ajuda, com a lectors, a recuperar moments i espais vinculats a la seva vida i la seva obra.

Al llarg de la història, les terres catalanes han estat escenari de diversos passatges novel·lístics. Tots aquests punts s’han traduït en diverses rutes literàries, de temàtiques i estructures molt diverses. Per als més apassionats a la literatura i amants de l’aire lliure, existeix l’opció de recórrer rutes per infinitat carrers, places i monuments dels diversos municipis catalans, que endinsen els seus participants en un món ple d’emocions i vivències de la mà dels autors i dels personatges de diferents obres literàries.

En els darrers anys han sorgit diverses rutes literàries pels Països Catalans, algunes de les quals han quedat com a commemoració puntual d’una efemèride i d’altres s’han consolidat com oferta cultural estable. L’objectiu de la ruta literària és donar a conèixer el llegat de l’autor tot posant la literatura i el seu paisatge al servei del lector. A més de conèixer els aspectes biogràfics i llegir fragments de l’obra de l’autor, conviden el visitant a contemplar el paisatge i descobrir els espais on va viure o que van inspirar la seva obra.

Propostes per a tots els gustos 

Trobem molts tipus de propostes:  N’hi ha, per exemple, que centren la seva informació en un o més escriptors, com Jacint VerdaguerMercè Rodoreda o J. V. Foix. També trobem el recull de rutes literàries publicat per Vilaweb, el portal Espais escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català o una proposta de la Institució de les Lletres Catalanes

Fins i tot, amb els més menuts podem recórrer la ruta de la llegenda dels minairons, que combina la màgia d’un món llegendari, que s’ha anat transmetent de generació en generació, sobre aquests éssers mitològics amb el patrimoni natural de gran bellesa que acullen aquestes valls pirinenques.

 
Ruta Verdaguer 

Els Parcs Naturals literaris 

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona també ha recollit en una guia en paper una selecció de 22 rutes o itineraris litetaris, la majoria per a fer a peu, però també amb cotxe i fins i tot n'hi ha d'adaptats per a persones amb alguna discapacitat. A més, la Guia de rutes literàries per la Xarxa de Parcs Natural s'acompanya d'un ampli recull d'imatges.

En aquesta publicació destaca la descoberta d'espais que van inspirar Joan Maragall, Pere Ribot, Pere Quart, Ferran Canyameres, Prudenci Bertrana i la família Corominas, Joaquim Ruyra, Josep Maria de Sagarra, Lola Anglada, Josep Pla, Jacint Verdaguer i Manuel Vázquez Montalbán. 

Rutes literàries a un clic 

A la Xarxa el mateix lector pot crear-se el seu propi mapa a través d'eines com Google Maps outilitzar-ne de ja creat. Les opcions són múltiples i també hi ha la possibilitat de visitar punts clau que apareixen en novel·les i poemes sense necessitat de moure’s de davant l’ordinador. Amb un sol clic, l’usuari pot saber per què aquell indret ha estat marcat, quina és la seva importància i quin autor n’ha fet referència. En aquest tipus de rutes, doncs, és molt útil l’ús de mapes literaris, com el web Mapa literari català 2.0.

El Mapa Literari Català també compta amb una aplicació, per a Android i Apple, que permet consultar les rutes literàries dels escriptors associats a Espais Escrits per a dispositius mòbils. L’aplicació, amb diverses rutes literàries d’arreu dels Països Catalans, permet resseguir el traçat vital o literari dels escriptors en els paisatges, llegir fragments de la seva obra, mirar imatges que ens traslladen a la seva època i escoltar els textos per veus d’autors i actors reconeguts. 

Ja siguin rutes virtuals o reals, el cert és que es persegueix el mateix objectiu: traslladar al ciutadà a mons llunyans als seus. Mons que els permeten viatjar a paratges inhòspits, ciutats extraordinàries i, fins i tot, sentir en primera persona algunes de les sensacions que viuen els mateixos protagonistes.


Descobrir el Patrimoni, a l'abast de tothom 

Els recorreguts per les diverses ciutats de Catalunya ens descobreixen tot tipus d’escenaris que desconeixíem. Carrerons amagats entre les grans avingudes, edificis amb una història al darrere que queden difuminats entre la majestuositat dels enormes edificis avantguardistes i, fins i tot, fonts i placetes que havien passat desapercebudes a ulls dels ciutadans. Tots aquests elements perviuen en les novel·les i es converteixen en els perfectes escenaris d’alguns dels esdeveniments més importants en la història de la literatura.

Però conèixer nous indrets no ha d'implicar necessàriament una gran despesa. Les instal·lacions juvenils són una bona opció per descobrir paratges propers i sovint desconeguts en família. Les diferents cases de colònies i albergs compten amb una oferta integral de recursos de lleure adaptats per tal que tothom pugui gaudir de l'important patrimoni cultural català, dels impressionants paisatges de la nostra geografia, de la riquesa gastronòmica i de les diverses activitats esportives. Hi ha, doncs, nombrosos espais naturals ideals per a la pràctica d’activitats culturals i de lleure mentre petits i grans gaudeixen de la diversitat paisatgística.

Potser t'interessa: Com explicar un conte.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes