Les colònies d'estiu requereixen un procés de planificació més llarg i elaborat, tenint en compte el seu grau alt d'organització. Però no es pot perdre de vista que els monitors i monitores han de preveure amb molta cura cadascuna de les accions educatives que es portaran a terme.

És essencial que els monitors i les monitores siguin conscients del paper de l'activitat dins les colònies i que de l'ús d'una bona metodologia en dependrà part de l'èxit. 

Hi ha deu aspectes bàsics a tenir presents a l'hora de fer la planificació:

1. Bona anàlisi de la realitat per conèixer quin és el punt de partida. Per exemple, tenir present l'ideari de l'entitat en què es basaran les activitats.
2. Aprofitament de la continuïtat per fer activitats de llarga durada. Es tindrà sempre en compte el ritme de les activitats perquè els infants puguin gaudir-ne però també tinguin moments de descans.
3. Aprofitament de la intensitat de la proposta per aprofundir en la relació, cohesió i el vincle afectiu dins el grup.
4. Complicitat amb els participats per implicar-los en la preparació.
5. Possibilitat de treballar amb infants de diferents edats a la vegada.
6. Aprofitament de les possibilitats de l'entorn que ens envolta.
7. Complicitat entre el grup de monitors.
8. Repartiment de les tasques entre l'equip d'educadors.
9. Previsió d'aspectes logístics: espais, horaris, decoració, vestuari, material,...
10. Previsió del màxim d'aspectes durant la preparació de cada activitat educativa.

Un cop s'ha dissenyat l'activitat educativa, és el moment de posar-se en marxa i tenir en compte:

1. La importància del primer moment de la trobada.
2. Anar en compte amb l'explicació de l'activitat i, en general, la motivació.
3. Ser capaços d'improvisar i realitzar els canvis necessaris quan la pràctica varia la planificació.
4. Recollida del material i endreça entre tots els participats de l'activitat.
5. Revisió i comiat de l'activitat.

I en acabar, comença el moment de la valoració: 

Quan s'ha acabat l'activitat és l'hora de valorar-la entre tothom. Serà interessant generar espais en què els infants i adolescents puguin expressar allò que han viscut en l'activitat. El fet que la valoració sempre es faci en el mateix moment del dia ajudarà a l'infant a estructurar-se i a saber que sempre tindrà l'oportunitat de manifestar allò que pensa en un moment determinat (per exemple, abans d'anar a dormir).

L'equip de monitors i monitores també hauran de fer una avaluació de l'acció educativa, utilitzant també l'opinió dels nens i nenes. Per tal que serveixi com a punt de partida i millora en el futur, l'anàlisi es pot deixar per escrit.

Organitzar unes colònies no és un procés fàcil ni curt però el més important és tenir present com la tasca de l'equip d'educadors i una bona metodologia de treball en les accions educatives portarà als infants, monitors i monitores a gaudir plenament de les colònies d'estiu.

Potser t'interessa: Anem preparats per a les colònies6 punts clau de les activitats d'estiuEl pressupost de les colòniesEl cançoner de les colòniesEl centre d'interès, la màgia de les colònies9 passos per fer la motxilla de les colònies.

Font: Estris

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes