L'objectiu d'aquest nou conjunt de regles, que no s'ha d'aplicar fins el 2018, és dotar la ciutadania d’un major control sobre les seves dades personals i simplificar l'entorn normatiu de les empreses en l'era digital.

El Parlament Europeu va aprovar a l'abril la nova normativa europea de protecció de dades. La reforma suposa un pas endavant per reforçar els drets i les garanties dels ciutadans en matèria de protecció de dades personals i privacitat, en plena era digital. Al mateix temps, la normativa facilitarà noves oportunitats de negoci gràcies a la simplificació i unificació de les diverses normatives nacionals en aquest àmbit, impulsant, d’aquesta manera, el mercat únic digital.

L’aprovació va arribar pocs mesos després que el 15 de desembre de 2015 el Parlament Europeu, el Consell Europeu i la Comissió Europea acordessin els aspectes clau per actualitzar i harmonitzar el marc normatiu de protecció de dades, al conjunt de països de la UE. Per a Maria Àngels Barbarà, directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), “la normativa és un avanç significatiu no només pel que fa als drets dels ciutadans, la protecció dels quals ara serà més efectiva, sinó també en l’impuls d’una societat i una economia digitals més segures i competitives”.

La nova normativa consta de dos instruments: el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i la Directiva Europea de Protecció de Dades en els àmbits policial i judicial. El nou reglament permetrà als ciutadans un millor control de les seves dades personals en poder de les administracions públiques i de les empreses. Alhora, permetrà a les empreses aprofitar al màxim les oportunitats del Mercat Únic Digital, en reduir-se les barreres burocràtiques. En aquest sentit, s’estima que la unificació normativa representarà un estalvi de 2.300 M€ a l’any per a les empreses.

La directiva, per altra banda, està destinada als àmbits policials i de la Justícia i garanteix que les dades de les persones afectades es protegeixin adequadament en el context d’investigacions criminals. Aquest norma requereix la seva transposició a l’ordenament jurídic intern.

Adaptació a la nova llei

L'aplicació de la nova llei no és fins el 2018 i, per tant, la LOPD segueix en vigor fins llavors. Segons informa Lant Advocats, l'empresa especialista en la matèria amb qui l'ACCAC hi té un acord de col·laboració, les empreses han de seguir complint amb la normativa vigent fins que s’apliqui el nou Reglament Europeu, el 25 de maig de 2018.

A més, els estats membres poden elaborar normes que considerin que siguin necessàries per permetre o facilitar l’aplicació del Reglament i, en aquest sentit, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) encara no ha definit les pautes i protocols per al seu compliment. Per això, Lant Advocats recomana esperar-se a implantar les mesures que puguin ser contradictòries amb les disposicions de la LOPD. Per resoldre dubtes, l'AEPD ha publicat la resposta les preguntes més freqüents.

Sobre el certificat de delinqüència sexual

Des de l'1 de març les persones que treballin en contacte amb menors ja poden sol·licitar el certificat obligatori que demostri que no han comès aquest tipus de delicte. El fet que encara no existeixi un reglament d'aquesta normativa ha generat dubtes en el sector. Entre daltres, els relatius a la protecció de dades dels treballadors que lliuren el certificat de delinqüència sexual. En aquest sentit, Lant Advocats puntualitza que l'Agencia de Protecció de Dades encara no s’ha pronunciat al respecte i que entén que "com que es tracta de un certificat negatiu sense cap informació, no varia el nivell de seguretat de les dades que té l’empresa del treballador". 

Potser t'interessa: La protecció de dades a les colòniesEntra en vigor el Registre Central de Delinqüents Sexuals, específic d'aquest tipus de delictes.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes