Des del dia següent al de l'impagament, el creditor ja pot requerir al seu deutor els interessos de demora.

28/10/2016

La Llei 3/2004, de 29 de desembre, de mesures de lluita contra la morositat a les operacions comercials, que és d’aplicació en les relacions comercials entre empreses o entre empreses i les administracions, té com a objectiu principal la defensa de les pimes i els autònoms, ja que són la part més feble dins d’una relació contractual. Aquesta normativa estableix tant uns terminis de pagament obligatoris, com conseqüències cap al deutor que no els compleix.

Interessos de demora

Aquesta llei ja estableix la meritació automàtica de l’interès de demora al qual té dret a percebre el creditor quan el deutor no ha fet el pagament dins el termini pactat (60 dies com a màxim) o en el termini legal (30 dies). Aquest interès de demora és de 8,05% el primer semestre natural de l’any 2016 i del 8,00% el segon semestre natural del 2016.

És important destacar que la Llei prohibeix a les empreses pactar interessos de demora per sota d’un 70% dels marcats per la Llei, així com excloure la possibilitat de cobrar aquests interessos. Així mateix, les administracions públiques no poden pactar un interès de demora per sota de l’interès que marca la llei contra la morositat, ni excloure el seu cobrament.

En aquest sentit, és important saber que el dret a percebre aquests interessos per part del creditor, està totalment acceptat i atorgat pels jutges, tant a les reclamacions de cobrament de factures entre empreses com a les que es reclamen a les administracions públiques. Però el més rellevant és que des del dia següent al de l'impagament el creditor ja pot requerir al seu deutor per tal que li liquidi, sense fer prèviament cap tipus de requeriment ni judicial ni extrajudicial.

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes