Fabian Mohedano defensa que "cal impulsar uns horaris sostenibles i beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania" i dóna alguns consells de com les cases de colònies també es poden adaptar a uns horaris de la nova societat del coneixement.

Catalunya s’organitza en uns horaris que corresponen a l’època de la societat industrial, agreujats per transformacions sobre l’organització social del temps patides pel creixement econòmic durant el franquisme. Aquesta situació deriva en seriosos obstacles per a la competitivitat i la producció empresarial, en l’augment de riscos psicosocials de les persones treballadores, en el manteniment de la desigualtat de les dones, en els problemes de salut derivats de la manca de son en adults i infants, en la manca de temps personal i en una disminució del benestar de la societat en general.

A Europa, fa algunes dècades que va començar la substitució del model horari tradicional per un altre d’adaptat a les necessitats d’igualtat i productivitat de la ciutadania, i diversos estudis de l’Eurostat (oficina estadística de la Unió Europea) mostren que estan avançant en el bon camí, tot i que hi ha diferències entre països segons els models adoptats. Al nostre país, el debat tot just s’inicia fa uns anys i ara sembla que emergeix en un context de crisi en què cal trobar fórmules d’optimització dels recursos escassos. En aquest context és en el que s’ha posat en marxa la Iniciativa per a la Reforma horària. L’objectiu fonamental és impulsar uns horaris sostenibles i beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania. Cal, en definitiva, passar d’uns horaris propis de l’era industrial a uns que s’adaptin a les necessitats de la nova societat del coneixement.

A més, Catalunya es troba en un context de ràpides transformacions socials, econòmiques i polítiques ocasionades pel canvi d’època en què ens trobem. La creativitat i la innovació que ha portat aquesta petita revolució fa que la reforma horària sigui més viable i més a l’abast de la consciència de cadascun dels individus i de les organitzacions que l’han de protagonitzar. La por al canvi i les resistències es poden veure reduïdes si es canalitza en el marc de l’anhel majoritari de canvi.

El país requereix de noves estructures que permetin principalment fer que la ciutadania millori la qualitat de vida, per això es fa del tot imprescindible tenir en compte el factor temps. Els experts que s’agrupen a la Iniciativa per a la Reforma horària creuen que ha de ser una variable rellevant en la recerca d’equitat i de benestar davant el desafiament de la crisi econòmica devastadora. Ens calen nous vectors que ens permetin reconstruir l’economia productiva i la política pública.

El Moment Zero s’apropa i a ningú se li escapa que reformar els horaris per tal d’adaptar-los a uns més humans és una gran oportunitat. Aquest proper any esdevindrà clau per a la definició de les bases que ens retornin a l’organització del temps de vida quotidiana que havíem tingut sempre, amb excepció dels darrers cinquanta anys, sobretot a les ciutats i, en menor mesura, en ambients rurals. 

La coincidència entre experts i Govern de la Generalitat de Catalunya és total en el fet que cal desfer-se de la rèmora que representen els horaris actuals que tenen el seu origen en el "desarrollismo" franquista. A gairebé tota Europa, l'horari laboral és de 9 a 5 h, parant un màxim d'una hora per dinar a meitat de la jornada. A l'Estat espanyol –i per tant a Catalunya-, però, és habitual que els treballadors s’aturin dues hores per dinar i que les seves jornades s'allarguin fins a les 7 o les 8 h del vespre. Aquesta jornada poc compactada provoca sopar a partir de les 9 h en els millors dels casos, dificulta el temps de cura d’infants i gent gran, afebleix la participació cívica i comunitària, impossibilita el consum de cultura i per descomptat, baixa l’eficiència de les organitzacions. El prime time s’acomoda a horaris que fan reduir les hores de son. En definitiva, se solapa el temps personal i el temps de descans. A més, els horaris que tenim no tenen l’origen en el clima, això és un mite que es desmunta viatjant a Portugal, Marroc, Itàlia o Grècia i comprovant que tots ells també sopen a les 7 h de la tarda. I que tampoc és un horari de tota la vida ja que a les antigues colònies espanyoles també en tenen un de més racional.

7 consells pràctics per a les cases de colònies per arribar al Moment Zero:

1. Avançar el dinar a les 12.30-13.30 h i el sopar a les 19.30-20.30 h.
2. Assegurar que a les 00.00 h es garanteix el respecte al silenci per al temps de descans.
3. Modificar l’esmorzar, per tal que sigui més fort del que s’acostuma a oferir actualment, entre les 8.00 i les 9.30 h.
4. Promoure un respecte absolut a la puntualitat i una cultura horària que respecti l’organització de les persones treballadores i d’entitats i persones usuàries.
5. Sensibilitzar les persones implicades sobre la importància d’una convivència que tendeixi a ser eficient i respectuosa amb el temps quotidià.
6. Sistematitzar la comunicació interna, quant als canals existents, els destinataris i la seva formalitat.
7. Desenvolupar competències entre les persones responsables a les cases de colònies que permeti gestionar l’equip per tal de millorar la seva productivitat.
 
Fabian Mohedano és treballòleg i emprenedor social. Promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària.

Potser t'interessa: Especial revista "Lleure": Experiències de lleure, una font d'aprenentatge.
 
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes