La platja no és només aquell indret al qual s'hi va durant l'estiu per jugar a pales o torrar-se al sol: constitueix un marc immillorable per aprendre a estimar la mar i tot allò que l'envolta.

Les escoles de mar organitzen un munt d’activitats perquè nens i adolescents coneguin i respectin la costa catalana, la biodiversitat del fons marí o la feina dels pescadors, alhora que viuen experiències noves i enriquidores amb els seus companys.
 
Les escoles de mar tenen un objectiu ben clar: que els infants descobreixin que la platja és plena de vida, alguna cosa més que un indret on anar-hi a passar uns quants dies de vacances. Es tracta de fomentar la descoberta i el respecte de l’entorn marí, tot gaudint d’activitats lúdico-didàctiques i convivint amb intensitat amb els companys d’estada i amb mestres i monitors. Durant aquests dies, els més menuts coneixen la morfologia de les nostres costes i la diversitat biològica del mar Mediterrani, i assimilen actituds més ecològiques, de respecte vers el mar. Sovint descobreixen una forma de vida totalment desconeguda per a ells: la dels pobles de pescadors -tan llunyans, física o socialment, dels nens de les grans ciutats o dels que viuen a pobles i ciutats de l’interior-, amb els seus mètodes de pesca tradicional i sostenible.

Durant l’estada en una escola de mar, els joves prenen consciència dels problemes que dificulten la bona conservació del Mediterrani, com l’ocupació desfermada del litoral, la contaminació, la sobrepesca o la introducció d’espècies invasores. Veuen les diferències entre una costa massificada pel turisme, els pobles tradicionals de pescadors i la costa verge, la condició agresta de la qual no ha afavorit la proliferació de grans blocs d’apartaments turístics.

Les escoles de mar, ubicades ben a prop de la platja, són un lloc immillorable per accedir al medi marí, per descobrir i viure el mar. Les cases ofereixen als centres educatius una sèrie d’activitats, que es poden desenvolupar en forma de convivències de dos a cinc dies o com a sortides d’una sola jornada, i els continguts de les quals estan adaptats a les edats dels nens. Es fan per a tots els nivells, des de l’educació infantil fins a la secundària. Algunes cases, de fet, ofereixen la possibilitat de treballar un crèdit de síntesi. D’algunes de les activitats també se’n pot gaudir durant les estades familiars.

De la platja al port
L’ACCAC compta amb diverses escoles de mar i altres instal•lacions que fan activitats relacionades amb la costa i el medi marí entès com a medi natural, social i lúdic. A la platja, per exemple, s’hi fan activitats per tal d’explorar-les, buscar mostres de fauna i flora marina, i conèixer del moviment de les dunes o l’impacte humà a través del seu entorn.

Les escoles de mar dediquen una especial atenció als ports, on organitzen activitats participatives mitjançant les quals els infants aprenen coses sobre els diferents arts de pesca, les barques i els vaixells, o els estris que els pescador utilitzen. A la llotja, veuen els pescadors i els peixaters en acció, i coneixen una part més del trajecte que segueixen els peixos des que surten de l’aigua fins que arriben a taula. La visita al port permet els joves conèixer algunes curiositats, com el vocabulari específic dels pescadors, i també noves problemàtiques, com les que afecten a la gent de mar. La visita es pot complementar amb una passejada en vaixell amb vistes al fons, per descobrir la biodiversitat marina, o la visita a un vaixell ancorat a terra, per aprendre alguns conceptes de navegació i els elements que formen una embarcació.



Algunes cases disposen d’aquaris, que permeten l’observació i l’estudi de diferents animals marins mitjançant el contacte directe. Els infants coneixen les característiques dels crustacis, les algues i els peixos a través de breus explicacions. És una activitat molt atractiva i que permet veure en directe -i fins i tot tocar!- alguns dels éssers marins que els nens i les nenes ja han vist a classe però només en fotografies o dibuixos.

El número de tallers i activitats organitzats per les escoles de mar són nombrosos i van des dels castells de sorra fins a les gimcanes ambientades en el món de la pirateria, passant per les clàssiques manualitats (quadres i medallons de petxines, estampació marina, elaboració de maquetes de les construccions que es poden trobar al litoral...). Un de molt popular és el de nusos mariners, on els infants aprenen a fer-los i també la seva utilitat.

En alguns indrets, les colònies de mar es complementen amb la visita a museus o altres equipaments dedicats al mar i ubicats a les poblacions properes, com ports esportius, fars, mercats... A Vilanova i la Geltrú, per exemple, hi tenen el Museu de les Curiositats Marineres.
Des de la vessant més lúdica, algunes escoles de mar ofereixen la possibilitat de practicar diferents esports nàutics -de forma relaxada, això sí!-, com la vela, el caiac o el catamarà. Les activitats es porten a terme amb monitors professionals i permeten als joves gaudir de la navegació i de la sensació de tripular una embarcació.

Qui s’animi a anar a una escola de mar ja sap que a la motxilla cal dur, a més del que s’acostuma a dur a unes colònies convencionals, el banyador i les xancletes de platja, la tovallola de bany i, sobretot, la protecció solar i la crema hidratant!
 
Potser t'interessa: Especial colònies escolars.

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes