Les
cases de colònies i albergs de l’ACCAC ja tenen a punt les seves propostes d’activitats i estades per als mesos de tardor. Es tracta de propostes lúdiques i educatives que complementen a la perfecció el període de convivència amb companys i professors a l’inici de curs. A més, també hi ha opcions per a famílies o grups d'amics que vulguin viure d'una forma original els colors, les olors i els sabors d'aquesta època de l'any.
Fruit d'una tradició mil·lenària, la Castanyada és una activitat ineludible per aquestes dates. Amb l'objectiu de gaudir-la d'una forma única, les instal·lacions juvenils de l'ACCAC proposen, per exemple, anar a collir castanyes, aprendre a torrar-les i, fins i tot, conèixer la Marieta Castanyera. També hi ha activitats que inclouen disfressar-se, fer manualitats o cuinar panellets. I totes elles ens conviden a tastar la gastronomia de la festa!
D'altra banda, la tardor també és temps de verema: una bona ocasió perquè els més petits coneguin les vinyes i el raïm. Amb aquesta finalitat, algunes cases de colònies posen al descobert els secrets del cicle vegetatiu de la vinya, els processos pels quals passa el raïm fins que arriba a la taula, i el funcionament d’un celler i d’una bodega. Un parell de propostes inclouen la collida, aixafada i transport del raïm a la manera tradicional.
A més a més, com el vi, un altre producte de temporada és l'oli. Per conèixer-lo millor, s'organitza una visita al trull on es premsen les olives i a un molí d’oli en funcionament. Aquestes activitats incorporen una segona part pràctica sobre com distingir les millors olives per a menjar i com collir-les i macerar-les. Es tracta de propostes vàlides per a totes les edats, i el millor moment de l’any per dur-les a terme és des de principis de novembre fins a mitjans de desembre.
Sense deixar de banda la gastronomia,
la tardor també és època de bolets. Sortir a caçar-los pot ser una bona excusa per passejar pels espais naturals catalans, amb diversos recorreguts segons les edats dels participants i el tipus de bolets que es vulguin collir. Durant l’itinerari, petits i grans poden aprendre a recol·lectar els bolets de forma respectuosa amb l’ecosistema i a diferenciar els que són comestibles dels que no ho són. Algunes activitats també mostren les múltiples possibilitats gastronòmiques dels bolets i quin procediment cal seguir per a confitar-los i així poder-ne gaudir fora de temporada.