Espai de convivència, de contacte amb la natura, d'aprenentatge a través de l'experiència i de reforç dels vincles personals: les colònies són una aposta educativa de moltes escoles.

06/09/2023

Després de l'estiu, d'un merescut temps de descans, avui comença un nou curs escolar, un nou curs ple d'aprenentatges i de vivències on com cada any no poden faltar les colònies escolars! 

Marxar uns dies de convivències suposa molt més que escollir una casa i llogar un autocar. Les colònies no són una activitat obligada dins el currículum escolar, així que per tirar-les endavant requereixen una implicació extra de l'equip de mestres i la voluntat dels pares i les mares. Amb aquestes complicitats, moltes escoles les aprecien i les inclouen en el seu Projecte Educatiu.

Els motius? Les colònies generen moltes oportunitats d'interacció entre els companys de classe i entre els mestres i els seus alumnes. La convivència ajuda a conèixer els altres de manera més intensa i a reforçar-hi el vincle. Alhora, també són una bona ocasió perquè l'alumnat nou s'integri plenament en el grup.
 
A més, les convivències permeten aprendre de manera directa i a través de l'experiència els continguts que s'han tractat a classe. L'entorn natural de les cases de colònies i albergs ofereix múltiples possibilitats als mestres per complementar l'aprenentatge dels alumnes, de manera que aquests s'hi impliquin com si es tractés d'un joc (ja sigui coneixent i tocant els animals de la granja, aprenent a cultivar l'hort o, per exemple, descobrint les plantes i arbres del bosc). Per tal que aquest aprenentatge sigui efectiu, a més, a classe es fa un treball previ i posterior sobre el que es farà o ja s'ha après a les colònies.

Múltiples són les raons per les quals històricament les colònies han tingut un paper important dins del projecte educatiu de moltes escoles del país, les quals sempre les han entès com un espai educatiu on es promou especialment la convivència, la cohesió de grup i moltes de les competències personals i emocionals que es pretenen assolir en l’ordenació curricular de les diferents etapes educatives.

Però en l'àmplia implementació de les colònies escolars també ha estat clau l'empenta dels mestres, que, moguts per un esperit vocacional indiscutible i un ferm convenciment vers els beneficis pedagògics que s’obtenen en unes colònies, han generalitzat l’ús d’un recurs educatiu avui més necessari que mai.
 
Per poder donar suport a tots aquests mestres des de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya oferim una Central d'Informació i Reserves que us ajudarà a trobar l'oferta pedagògica que més s'adapti a les vostres necessitats entre les diferents instal·lacions associades.  
 
Potser t'interessa: Especial colònies escolars
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes