Es podrà gaudir d'un temps addicional de carència de 12 mesos, arribant com a màxim als 24 mesos.

18/11/2020

El BOE publica avui el Reial Decret Llei 34/2020, de 17 de novembre, de mesures urgents de suport a la solvència empresarial, i que en el seu article 1 s’estableix l’extensió dels terminis de venciment i de carència de les operacions de finançament a autònoms i empreses que han rebut aval públic canalitzat a través del Institut de Crèdit Oficial (ICO).

La norma introdueix aquestes mesures relacionades amb els avals de l'ICO i amb la normativa concursal. S'amplia, fins al 30 de juny de 2021, el termini per a la concessió de les dues línies d'avals de l'ICO. També s'amplia el termini màxim dels crèdits avalats, de manera que els clients que ho sol·licitin poden allargar el seu crèdit fins a 8 anys i el període de carència fins a 24 mesos.

Així, i a sol·licitud del deutor que compleixi amb els requisits:

  1. S’estendrà el termini de venciment de les operacions avalades a l'empara del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, per un màxim de tres anys, sempre que el venciment total de l'operació avalada no superi els vuit anys des de la data de formalització inicial de l'operació.
  2. Augmentaran el termini de carència en l'amortització del principal de l'operació avalada en un màxim de dotze mesos addicionals, si el termini total de carència, tenint en compte la manca inicial, no supera els 24 mesos.

Requisits
a. Que hi hagi intervingut sol·licitud del deutor
b. Que l'operació de finançament avalat no estigui en mora (impagada més de 90 dies), ni tampoc ho estigui cap dels finançaments restants atorgades per l'entitat al mateix client.
c. Que el deutor no figuri en situació de morositat en la consulta als fitxers de la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya (CIRBE) en la data de formalització de l'extensió.
d. Que l'entitat financera no hagi comunicat a l'entitat concedent de l'aval cap impagament de l'operació avalada amb el deutor a la data de la formalització de l'extensió.
e. Que el deutor no estigui subjecte a un procediment concursal.
f. El finançament avalat s'hagi formalitzat abans de la data de publicació d'aquest Reial decret llei en el «Butlletí Oficial de l'Estat».
g. Que la sol·licitud per part del deutor a l'entitat no sigui més tard del 15 de maig de 2021.
h. Que el deutor compleixi, per a sol·licitar l'extensió de l'aval, amb els límits establerts en la normativa d'Ajudes d'Estat de la Unió Europea

Pel que fa a les mesures en l'àmbit concursal, s'estén fins al 14 de març de 2021 la suspensió del deure de sol·licitar la declaració de concurs de creditors, així com l'obligació del jutge d'admetre a tràmit les sol·licituds. I es perllonguen fins al 31 de gener les previsions que els jutges inadmetin a tràmit les sol·licituds d'incompliment de convenis de creditors i d'acords de refinançament.

L'objectiu d'aquestes mesures és evitar que empreses viables hagin de tancar per problemes temporals de liquiditat i solvència derivats de la caiguda de la seva activitat com a conseqüència de la covid-19, cosa que permetrà el refinançament o reestructuració dels seus deutes.

Podeu consultar aquí la nota de premsa del Govern espanyol en relació a aquest pla de suport a la solvència d'empreses i autònoms.

PIMEC està elaborant una guia pràctica exclusiva per a socis de l'entitat que aclarirà tots els dubtes sobre aquesta qüestió i que l'ACCAC posarà a la disposició dels seus associats.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes