Caldrà analitzar detalladament la pòlissa subscrita, quines delimitacions prèvies i exclusions vàlidament estipulades, per valorar les expectatives d'una possible reclamació judicial.

20/04/2021

Han estat molts, i molt variats, els articles i opinions que hem llegit i sentit les darreres setmanes a partir de la publicació de la sentència dictada per l'Audiència Provincial de Girona, en la qual condemna l'asseguradora a indemnitzar una establiment de restauració per la pèrdua de beneficis arran de la paralització de l'activitat motivada pel confinament durant l'estat d'alarma.

Fins ara les asseguradores no s'han fet càrrec d'aquestes possibles indemnitzacions doncs és habitual que als condicionats generals estigui previst que no es dona cobertura a les pèrdues derivades de limitacions o restriccions imposades per autoritats públiques o per qualsevol altre motiu de força major com pot ser una epidèmia o pandèmia. L'Audiència Provincial de Girona ha donat un tomb a aquesta realitat amb una sentència pionera, en la que revoca la decisió del jutjat de primera instància que s'havia pronunciat a favor de l'asseguradora i condemna a la demandada a indemnitzar a l'assegurat per la "paralització de l'activitat" arran del confinament decretat pel primer estat d'alarma que va aplicar el Govern.

Per valorar i analitzar aquestes possibles conseqüències i efectes de la clàusula de cobertura de pèrdues de beneficis per paralització d'activitat als contractes d'assegurança, l'ACCAC ha celebrat una trobada digital adreçada als seus associats comptant amb l'assessorament jurídic del Bufet L. Quinteiro.  

Davant dels principals dubtes sobre quins serien els requisits perquè pogués invocar-se aquesta interpretació judicial, perquè de moment no constitueix jurisprudència o quines possibilitats tindrien els empresaris per a reclamar els danys generats per paralització d'activitat, amb caràcter general per a qualsevol contracte d'assegurança subscrit, es recomanable que davant la incertesa d'aquesta nova situació originada a partir per un fet tant excepcional com ha estat la pandèmia de la Covid-19, restar a l'expectativa de com avança la jurisprudència en relació a totes aquestes reclamacions i el seu recorregut en instàncies superiors de l'àmbit judicial.  

Cal també, analitzar detalladament la pòlissa que tingui subscrita la instal·lació afectada. Inicialment per si tenen el risc de paralització d'activitat contractat, en quines condicions es despleguen els efectes del citat risc, i quines delimitacions prèvies i exclusions, vàlidament estipulades, i que de manera expressa, clara i concisa, estiguessin referides a la situació actual provocada per la COVID-19.

En qualsevol cas, tal i com es va concloure al final de la sessió, sempre és important fer la reclamació preceptiva de manera fefaent a la pròpia companyia per evitar la seva prescripció per si en un futur les expectatives poden ser més favorables per activar qualsevol acció judicial.

 

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes