Pla d'acció per avançar vers un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable i d'accés universal

10/11/2022

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya han desenvolupat l'Estratègia Alimentària de Catalunya que és un pla d'acció per avançar vers un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable i d'accés universal. És l'eina per implementar l'estratègia europea "Farm to fork" i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. 

Impulsar el canvi cap a un nou sistema alimentari és imprescindible per avançar cap a la sostenibilitat de la nostra societat i poder fer front als reptes i tensions en els quals ens veiem immersos, com són el canvi climàtic, la pressió sobre els recursos naturals, el manteniment de la capacitat productiva, l'impuls de patrons alimentaris més saludables i la garantia de resposta a la creixent demanda d'aliments.

La missió d'aquesta estratègia és articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per totes les persones consumidores.

El sector agroalimentari i la nostra societat han de fer front a una sèrie de desafiaments com ara el canvi climàtic, les desigualtats en la distribució de valor de la cadena alimentària, la pèrdua de sobirania alimentària, la falta de relleu generacional o el malbaratament alimentari.

L’Estratègia Alimentària de Catalunya és un pla d’acció que proposa solucions a aquestes amenaces i aposta per construir un sistema alimentari basat en 4 dimensions, cada una amb uns objectius clars per complir:

  • Sostenible,  transformador i basat en la bioeconomia circular.  
    • Preparació per l'emergència climàtica
    • Sostenibilitat econòmica de la cadena alimentària 
    • Auto-proveïment 
  • Propi i arrelat al territori. 
    • Cohesió territorial i arrelament a la terra i al mar
    • Reforçar "l'autoestima alimentària" 
  • Just, equitatiu i cohesionat. 
    • Model alimentari socialment sostenible
    • Distribució dels beneficis justa i equitativa
    • Impulsar la col·laboració i cooperació de tots els actors de la cadena alimentària
  • Saludable i de confiança. 
    • Assegurar uns hàbils alimentaris saludables
    • Sistema alimentari segur i de qualitat 

Per dur a terme l'Estratègia Alimentària s'ha elaborat el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026. El pla consta de gairebé 300 actuacions per dur a terme d'aquí l'any 2026 consensuades pels experts dels 34 grups de treball i que en portaran a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat al territori i que produeixi aliments saludables.

Font: Estratègia alimentària de Catalunya

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes