La campanya d’estiu 2020 ha d’esdevenir una eina essencial per a la recuperació dels ritmes, hàbits i entorns comunitaris d'infants i joves.

05/05/2020

Malgrat encara hi ha incògnites entorn el ‘com’ i el ‘quan’ es podran desenvolupar les activitats com les colònies o casals, el sector del lleure educatiu en bloc ha presentat al Govern una proposta perquè, aquest estiu més que mai, els infants, joves i famílies del país puguin gaudir d’un estiu excepcional. 

Quan les autoritats sanitàries ho permetin, i després de setmanes confinats a casa, els infants necessitaran retrobar-se amb els seus companys, fer nous amics, respirar aire pur i estar en contacte amb la natura. Tot això ho trobaran a les colònies i casals, que s’han de convertir en la millor sortida del confinament per a la infància. 

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, l’Associació Catalana d'Empreses del Lleure (Acellec) i l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) han proposat al Govern la creació d’un ajut universal a totes les famílies que habitualment fan aquestes activitats d’estiu amb l’objectiu d’afavorir la seva participació. 

En concret es proposa finançar, de mitjana, el 60% del cost 2019 de les activitats a 486.000 participants (dades de la Direcció General de Joventut 2019). Això representa la creació d’un primer fons extraordinari de 78,3 milions d’euros. 

Reducció del 50% del preu dels casals i del 70% dels campaments i colònies

En concret es proposa un ajut universal del 50% per els casals, i un ajut universal del 70% per a colònies i campaments. 

Igualment, la proposta apel·la al compromís de totes les administracions (Generalitat, Diputacions i Ajuntaments), institucions privades i particulars per mantenir, com a mínim, les partides pressupostàries del 2019 destinades a beques per a infants en situació vulnerable. 

Donat que l’ajut universal arribaria també a aquestes famílies que pateixen situacions d’especial vulnerabilitat, amb el mateix fons de beques que l’any 2019 s’aconseguiria doblar el número de beneficiaris i, per tant, es podria arribar al 40% de la població amb ajuts del 100%. 

Pel què fa al sistema de beques, el sector demana també flexibilitzar els criteris d’accés i atorgament de les beques per tal de recollir noves situacions de fragilitat directament vinculades a l’impacte social i econòmic de la pandèmia de la Covid-19. 

Reducció en un 50% el preu de les vacances en família a albergs i cases de colònies 

A més a més, la proposta incorpora la demanda que la Generalitat cobreixi el 50% del cost d’estades d’una setmana per a famílies amb fills/es de 0 a 19 anys, en els 533 albergs i cases de colònies homologats (que podrien acollir 25.085 famílies en un mes). En base a un càlcul estàndard, això suposaria una aportació addicional per part de la Generalitat de 7,7 milions d’euros. 

Les entitats impulsores consideren que en l’actual context de crisi sanitària, la campanya d’activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020 ha d’esdevenir, sense cap mena de dubte, una eina essencial per a la recuperació dels ritmes, hàbits i entorns comunitaris dels infants i els joves, donant una especial importància a l’educació emocional, per a detectar i fer aflorar els neguits i les pors que els infants hagin pogut anar acumulant durant aquestes setmanes de confinament. 

El sector està convençut que les virtuts i potencials de l’educació no formal prendran enguany un relleu especial i serà possible, més que mai, visibilitzar la seva aportació als processos d’aprenentatge i socialització, la seva contribució a la cohesió i la inclusió social i l’expressió plena de la diversitat cultural de la comunitat. 

Finalment, el sector reclama al Govern un espai transversal d’interlocució - que inclogui de manera molt especial els Departaments de Salut i Educació - amb l’objectiu de participar en el disseny i determinació de criteris, protocols i procediments necessaris per tal de garantir que les activitats de lleure es puguin desenvolupar en condicions de màxima seguretat tant pels infants, joves i famílies, com pels professionals. 

DESCARREGA EL COMUNICAT CONJUNT

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes