La baixa incidència de la covid en les colònies d’estiu permet afrontar amb seguretat la programació escolar d’aquestes activitats

04/09/2020

Un total de 235.051 infants han participat aquest estiu en les 6.535 activitats organitzades, de les quals només 27 han tingut algun cas de Covid-19. Aquestes són les dades que presentaven en roda de premsa el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, destacant la baixa incidència de la covid en el desenvolupament de la campanya d’activitats d’estiu i el reconeixement a la tasca dels equips de dirigents i tot l’àmbit del lleure que ha estat capaç de treballar conjuntament per establir i aplicar uns protocols que permetessin que el lleure a l’estiu fos possible.

El vicepresident també posava de relleu al referir-se a les activitat de lleure realitzades que  “és possible conviure amb el virus, que malauradament ho hem de fer. I que aquest virus no pot ser el motiu per limitar els drets d’infants i joves”.

La participació no ha estat la d’altres anys i s’han realitzat moltes menys colònies, però el sector també valora molt positivament que l’experiència en aquelles activitats que si s’han dut a terme ha vingut a demostrar que l’aplicació de les mesures de prevenció i higiene previstes han estat rigoroses i efectives i que amb la baixa incidència de la malaltia en els infants, permeti afirmar que les activitats de lleure són segures, així com les cases de colònies i albergs on es desenvolupen moltes d’elles.

Amb aquesta premissa, les entitats i empreses gestores de les instal·lacions juvenils que acullen les sortides i colònies escolars que molts dels centres docents programen cada any, ja s’estan preparant. Activitats on la metodologia pròpia de l’educació en el lleure permet adquirir un seguit de competències complementàries a les de l’educació formal i integra un ampli ventall de valors en l’entorn sempre afavoridor d’una activitat fora de l’aula, però que aquest curs prenen un relleu especial en el context de la pandèmia per la Covid. El treball emocional de les possibles conseqüències i implicacions d’aquesta crisi, la convivència més intensa amb els companys, així com fer aprenentatges específics d’autoprotecció i nous hàbits d’higiene i protecció en molts altres moments de la vida quotidiana, i amb la importància de poder fer-ho en espais oberts i amb contacte amb la natura.

 

El pla d’actuació d’Educació preveu la realització de sortides i colònies

Tal i com preveu el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia, els centres poden dur a terme les activitats previstes en la seva programació general anual, pel que fa sortides i colònies, amb les adaptacions que calgui ateses  les mesures de prevenció i seguretat sanitària.

Amb caràcter general, ja es contempla que en el cas de les colònies es mantindran els grups estables. Es prioritzaran les activitats a l’aire lliure i se seguiran les mesures de prevenció i higiene habituals: distància física de seguretat, rentat de mans, etc.

Tot i el marc de les mesures ja establertes per les colònies d’estiu i d’organització de les escoles, les organitzacions representatives del sector, Acellec, La Confederació i l’ACCAC, han elaborat un document per precisar mesures més concretes i eliminar possibles espais d’incertesa i dubte a l’hora de realitzar aquestes activitats ja a partir d’aquesta tardor. La proposta ha estat presentada tant al Departament d'Educació com a la Direcció General de Joventut per a que esdevinguin les orientacions per a una realització segura de les colònies.

A finals de juliol, en la presentació del Pla de Millora d'Oportunitats Educatives per al curs 2020-2021 adreçat als centres amb complexitat educativa, el Departament també va anunciar que es destinaran 5M€ a l'accés equitatiu a les sortides i colònies escolars, procurant garantir l’accés a tot l’alumnat a aquestes activitats.

 

Recuperar l’activitat principal de cases de colònies i albergs

Amb l’inici del nou curs, cal no oblidar que les colònies de la passada primavera  van ser cancel·lades en la seva totalitat. Amb el tancament de les escoles amb motiu de la pandèmia també es va veure truncada la possibilitat de que milers d’alumnes en poguessin gaudir.

En conseqüència també, les cases de colònies i albergs estan fent front a una  crisi sense precedents des del 13 de març, tot just a l’inici del període de més activitat de l’any com és la temporada de colònies escolars. Aquesta pandèmia els va venir a trobar en un moment crític on ja estaven fets tots els preparatius i inversions en infraestructura i en recursos humans, es disposaven a encetar la seva principal temporada. És per això que moltes instal·lacions es veuen en una situació crítica que en fa perillar la seva continuïtat, doncs van perdre pràcticament les tres quartes parts les seves possibilitats d’activitat habitual anual i que la baixa ocupació i restriccions de capacitat de les instal·lacions durant l’estiu tampoc no ha aconseguit millorar gens.

Així, davant aquesta idiosincràsia d’un sector que en depenen un gran nombre de treballadors i, majoritàriament, són gestionades per petites pimes i negocis familiars, esperen amb optimisme recuperar la seva activitat principal i poder continuar, aportant la il·lusió, l’aprenentatge, l’experiència i la vivència que tant els monitors i monitores com tota la resta de personal estan preparats per tornar a oferir.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes