Consells per realitzar un bon rentat de les fruites i verdures que hem de consumir

30/09/2021

Les fruites i verdures són necessàries per una alimentació sana i equilibrada però cal tenir especial cura en el seu rentat, sobretot si es mengen crues, per això us recomenem seguir els següents passos: 

  • Renteu tots els productes abans de pelar-los, tallar-los i preparar-los per coure'ls i consumir-los. D'aquesta manera, en usar el ganivet, els bacteris i la brutícia no contaminaran l'aliment per contacte entre la polpa i la closca.
  • Utilitzeu superfícies de treball i estris (ganivets, raspalls, etc.) nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments.
  • Abans de rentar les verdures, renteu-vos bé les mans amb aigua tèbia i sabó durant 20 segons, esbandiu les acuradament i eixugueu les amb paper de cuina d'un sol ús o amb una tovallola de matèria tèxtil que es renti regularment a 60 °C.
  • Renteu les fruites i les verdures sota el raig d'aigua, senceres i amb la pell. Així eviteu que, en tallar-les, els microorganismes i altres contaminants passin a l'interior. Fregueu la superfície de les fruites i les verdures sota l'aigua corrent de l'aixeta.  Podeu desinfectar els vegetals submergint-los en una solució d’hipoclorit de sodi (lleixiu apte per a ús alimentari), respectant la concentració que indiqui el fabricant,durant cinc minuts com a màxim. Un cop els vegetals són nets i desinfectats, s’han d’esbandir amb aigua i escórrer bé. No trossegeu els vegetals abans de netejar-los i desinfectar-los.
  • Rebutgeu les fulles exteriors de l'enciam, l'escarola, les cols, les endívies, etc. Renteu els enciams fulla per fulla.
  • Utilitzeu un raspall per a verdures net per eliminar la terra dels bolets i per refregar amb fermesa els productes amb una superfície exterior dura o rugosa com les patates, els melons i els cogombres.
  • Retireu i rebutgeu les seccions de les fruites i verdures amb fongs, ferides, talls o zones massa madures fetes malbé.
  • Renteu les herbes com el coriandre, el julivert, l'api i la menta en grapats petits, donant-los voltes fins que totes les branques quedin netes.
  • Torneu a rentar els vegetals amb aigua, una vegada pelats i tallats.
  • Eixugueu els productes nets amb tovalloles de paper o amb un drap net i sec per eliminar qualsevol resta de bacteris.
  • Mantingueu les verdures netes i seques en refrigeració fins al moment de fer les servir o consumir-les.

En relació a la desinfecció dels vegetals amb llexiu cal que tingeu present: 

  • Fer servir lleixius d’ús alimentari (“Aptes per a la desinfecció de l’aigua de beguda”)
  • Fer servir una xeringa per dosificar correctament.
  • Amb 1,5 mil·lilitres de lleixiu per litre d’aigua aconseguim una concentració adequada.
  • Un tractament de 5 minuts és suficient, i allargar-lo pot ser perjudicial.
  • Cal esbandir els vegetals amb aigua, abans i desprès de la desinfecció.

Us adjuntem una infografia amb consells pràctics per la dosificació i ús del lleixiu

Font: ACSA 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes