En marxa el servei per aconseguir una certificació oficial de les competències professionals del treballadors del lleure

09/12/2021

El Govern posa en marxa al 2022, a través de la nova Agència FPCAT, un servei regular i estable d’acreditació de competències professionals per tal que els 365 dies de l’any la ciutadania pugui adreçar-s´hi. Es tracta d’un procediment que permet a les persones acreditar l’experiència laboral o formació no reconeguda i aconseguir així una certificació oficial de les seves competències professionals. L’objectiu és facilitar a les persones que no compten amb aquesta certificació una via per obtenir-la.

Per dur a terme aquest procediment, no és necessària cap preparació prèvia. No s’ha d’estudiar ni fer cap examen. La persona interessada només haurà de mostrar el que ha après a través de la seva experiència professional o formació no formal.

Aquests processos d’acreditació de competències professionals faciliten l’aprenentatge, l’accés al món laboral i la promoció professional de la ciutadania; la mobilitat de les persones treballadores i la competitivitat de les empreses. És per això, que constitueixen una de les polítiques públiques més importants per fomentar o millorar la qualificació de les persones.

Aquest servei està finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Fases del procés

El procés consta principalment de 3 fases:

  1. Fase d’assessorament: És l’acompanyament a la persona usuària per ajudar a identificar les competències professionals que ha adquirit mitjançant l’experiència laboral o la formació no reconeguda oficialment i recopilar la documentació necessària. La persona assessora elabora un informe de recomanacions per seguir endavant a la fase següent. 
  2. Fase de demostració: És el moment de fer evident allò que la persona usuària sap fer a partir d’una entrevista, i si s’escau, mitjançant l’observació en el lloc de treball o simulació pràctica. Per dur a terme aquesta demostració no és necessària cap preparació, no s’ha d’estudiar ni fer cap examen.
  3. Fase de certificació: És l’emissió d’una certificació oficial que reconeix les competències professionals de la persona usuària. Aquesta certificació permet a la persona usuària actualitzar el currículum, convalidar part d’un Certificat Professional o Títol de Formació Professional i continuar l’itinerari formatiu. 

Requisits per participar en el servei d'acreditació de competències professionals

  • Tenir la nacionalitat espanyola o un dels documents següents:
    • Certificat de registre de ciutadania comunitària,
    • Targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea,
    • Autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor,
    • Sol·licitud de protecció internacional prevista a l'article 16 de la Llei 12/2009, de 30 d'octubre, reguladora del dret d'asil i de la protecció subsidiària.
  • Tenir 18 anys per a les unitats de competència de nivell 1, que s’assimilen a un lloc de treball d’auxiliar (per exemple, una persona auxiliar de venda) o 20 anys per a les unitats de competència de nivell 2 i 3, que s’assimilen a un lloc de treball de tècnic/a (per exemple, un persona venedora) o tècnic/a superior (per exemple, una persona representant de comerç o agent comercial) respectivament.
  • En el cas d’experiència laboral, en els últims 15 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud d’inscripció, cal justificar:
    • Experiència laboral d’almenys 2 anys amb un mínim de 1.200 hores treballades en total (150 dies de 8 hores treballades) per a unitats de competència de nivell 1.
    • Experiència laboral d’almenys 3 anys amb un mínim de 2.000 hores treballades en total (250 dies de 8 hores treballades) per a unitats de competència de nivell 2 i 3.
  • En el cas de formació no reconeguda oficialment, en els últims 10 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud, cal justificar:
    • Formació relacionada d’almenys 200h per a acreditar competències de nivell 1. En el cas de tenir una formació menor de 200 hores, cal que tingui almenys el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat de competència que es vol acreditar.
    • Formació relacionada d’almenys 300h per a acreditar competències de nivell 2 i 3. En el cas de tenir una formació menor de 300 hores, cal que tingui almenys el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat de competència que es vol acreditar.
  • Les persones de més de 25 anys tenen l’opció de presentar una declaració responsable que descrigui la seva experiència laboral i/o la seva formació no reconeguda oficialment, en el cas que reuneixi els requisits d’admissió i no els pugui justificar.

Tot i disposar dels requisits, no poden participar en el procediment les persones que ja tenen acreditades les unitats de competència a les quals es volen presentar o disposen d'un certificat o títol professional que les conté.

Com es pot fer la inscripció ? 

La inscripció es fa de manera telemàtica els 365 dies de l’any i només s’ha d’ajuntar un currículum. A la sol·licitud d’inscripció la persona usuària declara que reuneix els requisits d’admissió. Les persones majors de 25 anys que compleixin els requisits, però no els poden justificar documentalment, han de marcar aquesta opció a la sol·licitud d’inscripció.

La persona usuària s’ha d’inscriure a un àmbit. En cas que la persona usuària ho vulgui fer a més d’un àmbit, ha d’emplenar una altra sol·licitud d’inscripció.

Beneficis de l’acreditació de competències professionals

L’acreditació de competències suposa un reconeixement del saber fer i, per tant, una possibilitat de créixer professionalment. A més a més, és una nova oportunitat per a l’adquisició d’una certificació oficial que permet a les persones capitalitzar l’experiència laboral i personal.

Entre les possibilitats d'acreditar l'experiència laboral de les persones treballadores, es troben qualificacions professionals relacionades amb l'àmbit del lleure i l'hosteleria habituals en el sector de les instal·lacions juvenils i del lleure en general, com són les qualificacions de Dinamització d'activitats de temps lliure educatiu,  infantil i juvenil, Direcció i coordinació d'activitats de temps lliure educatiu, infantil i juvenil o també la de personal de cuina.

Per a les empreses, ofereix la possibilitat de comptar amb professionals qualificats per desenvolupar una feina de qualitat atès que tenen certificades les seves competències per exercir una determinada professió. Entre els principals beneficis, se'n destaquen: 

  • Empoderament personal
  • Reconeixement professional
  • Oportunitat d’adquirir una certificació oficial
  • Millora les possibilitats d’inserció o reinserció laboral.
  • Facilita la mobilitat laboral 

Més informació: L’Agència FPCAT

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes