L'ACSA publica un any més un seguit de recomanacions en l'àmbit de la seguretat alimentària útils pels àpats a les activitats d'estiu

20/04/2023

L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària publica un any més un seguit de recomanacions en l'àmbit de la seguretat alimentària per als casals que s'organitzen a l'estiu, que algunes d'elles també són extrapolables a les estades de colònies d'estiu.

Amb les altes temperatures hi ha major risc de creixement de microorganismes i, per tant, més possibilitats que es produeixin intoxicacions alimentàries. Per gaudir de les activitats d’estiu als casals, on es manipula i se serveix menjar, cal seguir aquestes indicacions:

  • Comproveu amb un equip adequat i enregistreu que els aliments arriben i es mantenen a les temperatures regulades per la normativa:
    • Els aliments que s’han de consumir en fred, a Tª < ≤ a 8 °C
    • Els aliments que s’han de consumir en calent, a Tª ≥ 63 °C
  • Mantingueu el menjar a aquestes temperatures fins al moment de servir-lo. Si l’heu de transportar en excursions o sortides, encara que siguin entrepans, feu-ho en fred.
  • Guardeu, per a cada tipologia d’àpat, una ració com a menú testimoni, identificat i datat, mantingueu-lo en refrigeració o congelació un mínim de 7 dies.
  • Utilitzeu les instal·lacions de la cuina o l‘office del mateix centre en cas de disposar-ne. Si el servei i el consum es realitzen a l’exterior, designeu una zona arrecerada, amb accés fàcil a punts de neteja personal i d’estris, i dotada de mitjans per a la gestió de residus ─els contenidors necessaris i els destinats a la matèria orgànica, que han de tenir tapa i pedal.
  • Tant en la preparació del menjar com en el moment de servir-lo, comproveu que les superfícies estiguin netes i desinfectades, i que els estris que utilitzeu també estiguin nets i desinfectats, i que siguin exclusius per a cada tipologia d’àpats per evitar contaminacions encreuades.
  • Porteu roba exclusiva o un protector (davantal) mentre prepareu o serviu el menjar. Porteu el cabell recollit.
  • Mantingueu bons hàbits d’higiene mentre prepareu i/o serviu el menjar. Tingueu especial cura quan prepareu i/o serviu menjars per a les persones que pateixen alguna al·lèrgia i/o intolerància.
  • Renteu-vos les mans amb aigua i sabó, abans de manipular el menjar, i incrementar-ne la freqüència tot el que sigui necessari. Heu de dur les ungles curtes i netes, i no portar joies.
  • És preferible que us renteu les mans que no que useu guants, ja que poden proporcionar una falsa sensació d’higiene. En cas de fer servir guants, utilitzeu-los en moments puntuals. Han de ser d’un sol ús, s’han de canviar sovint i no han de ser de làtex.
  • Per netejar feu servir paper en lloc de draps de cuina.
  • Recordeu als infants i joves que s’han de rentar les mans amb aigua i sabó abans de menjar i després d’anar al lavabo.
  • Adapteu a l’edat i a l’apetència dels infants la quantitat de les racions de menjar que serviu per tal que s’adeqüin a les seves necessitats i per evitar el malbaratament alimentari. És preferible servir poca quantitat de menjar i donar l’opció de repetir.
  • El menjar ha de procedir d’establiments legalment inscrits als registres corresponents.

Aliments no recomanables

Hi ha alguns aliments que, per la seva naturalesa microbiològicament perible, és aconsellable que no formin part dels menús dels casals d’estiu com, per exemple, plats elaborats a base de peix cru, fumat o marinat, pastissos elaborats amb cremes no pasteuritzades, amanides amb salses a base d’ou cru o de llet.

Qualleu bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru; així com també els productes a base de carn picada. L’ou sense quallar i la carn picada són medis idonis per a la proliferació de microbis.  

Més recomanacions

Altres artícles que també us poden interessar són Recomanacions per programar menús en casals d'estiu i Consells per als pícnics de les sortides escolars.

Des de l’any 2011 no hi ha una norma europea o nacional que reguli de forma específica els requisits de la formació dels manipuladors d’aliments (continguts, exàmens, docents, carnets o acreditacions oficials) però totes les persones que treballen en el sector alimentari han de conèixer i complir unes pràctiques correctes d’higiene. En aquest enllaç sobre els manipuladors d'aliments es poden consultar manuals que aprofundeixen en les habilitats que seran fonamentals en l’exercici de la seva activitat.  

També trobareu molts altres recursos i recomanacions a l'apartat del web de l'associació sobre salut i alimentació.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes