Els protocols per a la prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i per raó de sexe en les organitzacions són eines crucials per garantir un entorn laboral segur, respectuós i inclusiu

02/11/2023

La Junta Directiva de l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya ha aprovat un protocol en relació a l’assetjament sexual, per raó de sexe i diversitat sexual. L'ACCAC està compromesa amb la igualtat de drets i oportunitats, i referma el compromís de crear entorns de treball segurs, en què hi hagi unes relacions laborals basades en la igualtat, la llibertat i el respecte entre les persones. Uns entorns i relacions, per tant, lliures de situacions d’assetjament sexual o per raó de sexe. Així mateix, L'ACCAC té una tolerància zero davant l’assetjament, i desaprova clara i rotundament les conductes i actituds ofensives, discriminatòries o abusives.

Els protocols per a la prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i discriminació per raó de sexe, orientació sexual, identitat sexual i/o de la identitat de gènere en el lloc de treball són eines crucials per garantir un entorn laboral segur, respectuós i inclusiu. És un pas important cap a la creació d'una cultura organitzativa positiva i d'igualtat d'oportunitats per a totes les persones treballadores, però que també fa extensiu a tots els seus òrgans i espais de participació.

A través d'aquest protocol, l'organització vol transmetre un missatge clar de tolerància zero cap a l'assetjament i la discriminació, alhora que promou valors d'inclusió i respecte en tots els nivells de la jerarquia corporativa

Aquest Protocol preveu les dues dimensions estratègiques fonamentals per aconseguir-ho: la prevenció i l’actuació davant de situacions d’assetjament, garantint una atenció rigorosa i confidencial i que posa a disposició de les persones afectades vies de resolució i assistència àgils i de qualitat davant dels problemes que es plantegin.

Cal, doncs, tenir molt present les diferents tipologies d'assetjament que recull el protocol i donar el màxim de difusió per a la seva prevenció. Entre aquestes característiques i exemples podem enumerar 

Assetjament sexual
- qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat, d’índole sexual, que tingui com a objecte atemptar contra la dignitat de la persona o de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest o que produeixi aquest efecte. A tall d’exemple, poden evidenciar l’existència d’una conducta d’assetjament sexual: Difondre rumors, preguntar o explicar detalls sobre la vida sexual i les preferències sexuals d’una persona, fer comentaris o bromes sexuals obscenes, fer comentaris grollers sobre el cos o l’aparença física, oferir o pressionar per concretar cites compromeses o per participar en activitats lúdiques no desitjades, fer demandes de favors sexuals, fer mirades lascives al cos, fer gestos obscens, fer ús de gràfics, vinyetes, dibuixos, fotografies o imatges de contingut sexualment explícit, enregistrar, difondre o publicar informació, vídeos i imatges relacionades amb la vida sexual de les persones a través de mitjans digitals, enviar correus electrònics, cartes, notes o missatges de contingut sexual de caràcter ofensiu per qualsevol mitjà incloent-hi els digitals, fer un apropament físic excessiu, arraconar; buscar deliberadament quedar-se a soles innecessàriament amb una persona, imposar el contacte físic deliberat i no sol·licitat  (pessigar, tocar, massatges no desitjats), forçar la persona assetjada a escollir entre sotmetre’s als requeriments sexuals o perdre certs beneficis o condicions de treball (xantatge sexual), crear un ambient intimidatori, hostil o ofensiu a través de comentaris de naturalesa sexual, bromes, etc., amb insistència i repetició (assetjament ambiental).

Assetjament per raó de sexe
- el constitueix un comportament (continu i sistemàtic) no desitjat relacionat amb el sexe d’una persona en ocasió de l’accés al treball remunerat, la promoció en el lloc de treball, l’ocupació o la formació, que tingui com a propòsit l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona i de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. A tall d’exemple, es consideren comportaments susceptibles de ser assetjament per raó de sexe, entre d’altres: Tenir actituds condescendents o paternalistes, dir insults basats en el sexe i/o orientació sexual de la persona treballadora, tenir conductes discriminatòries per raó de sexe, rer servir formes ofensives d’adreçar-se a la persona, ridiculitzar, menystenir les capacitats, habilitats i el potencial intel·lectual d’una persona per raó del seu sexe, utilitzar humor sexista, ignorar aportacions, comentaris o accions, per raó de sexe, fer assetjament ambiental per raó de sexe.

Assetjament per raó d'orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere
- qualsevol comportament basat en l’orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere d'una persona que tingui la finalitat o provoqui l'efecte d'atemptar contra la seva dignitat o la seva integritat física o psíquica o de crear-se un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest. Cal garantir els drets de les persones pertanyents al col·lectiu LGTBI+ evitant i sancionant totes aquelles conductes lgtbifòbiques, que suposen una actitud hostil que prohibeix l'orientació sexual no heterosexual, la transsexualitat i la intersexualitat, com contrària, diferent, inferior, pitjor o anormal i a les persones que ho practiquen i/o ho són, com diferents, dolentes, rares, malaltes, amorals o antinaturals.

Juntament amb l’aprovació del protocol, es duen a terme accions de difusió, així com sessions de formació i d’altres mesures preventives, recomanant que totes les persones que tinguin relació i contacte amb l'ACCAC facin un cop d’ull al protocol, que està a disposició de tothom que els sol·liciti.

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes