L'acció col·lectiva i la participació són elements clau que permeten engegar iniciatives impulsores de canvi

15/12/2023

Ja fa més d'un any que a l'ACCAC van començar a caminar les comunitats de pràctica (CoP). Grups de treball dels que es va dotar l'associació per tal d'implementar un model de governança més cooperatiu, amb una visió més participativa i compromesa per part de tothom que forma part de la l'entitat. 

Durant aquest darrer any unes 35 persones de 28 instal·lacions diferents han vingut participat en alguna de les reunions de les diferents CoPs, aportant la seva experiència, idees, inquietuds i necessitats per treballar plegats sobre els diferents reptes del col·lectiu.

La dinàmica de treball ha estat diversa a les diferents comunitats, amb períodes lògics de poca activitat donada la intensitat de feina que comporta per als seus membres les temporades de més ocupació a les instal·lacions. Algunes CoP han continuat debatent en relació als reptes del seu àmbit d'actuació o definint les possibles estratègies o accions, així com d'altres han pogut anar una mica més enllà i han emprés ja les primeres iniciatives i actuacions.

En un dels àmbits de treball imprescindible com és el que entoma la CoP Desenvolupament sostenible, s'han engegat els treballs per dissenyar un full de ruta per a la sostenibilitat i descarbonització de cases i albergs de l'ACCAC. Per tirar endavant aquesta iniciativa s'ha aconseguit un ajut dels Cupons Green d'ACCIÓ que ha permès l'acompanyament de l'estudi d’ecoinnovació Inèdit. Aquest projecte està comportant la programació de diferents sessions de treball. La primera fase d'anàlisi enfocada a la recopilació d’experiències en sostenibilitat aplicades a cases de colònies i albergs, ha pivotat principalment sobre la pròpia CoP, però la segona fase per "afinar i prioritzar", es va voler ampliar la participació a la totalitat dels socis proposant una jornada de treball que es va realitzar a Can Rigol, en la qual es va poder recollir més experiències i mirades a l'hora de que i com és pot implantar les diferents mesures o oportunitats que s'estan plantejant. Amb l'objectiu de disposar del full de ruta a principis d'any, la intenció és poder presentar-ho a la propera assemblea de l'associació.

En un altre dels àmbits que també més preocupa, des de la CoP de Gestió del talent, s'ha fet l'exercici de posar en comú com s'organitza el treball dels equips de persones treballadores i la gestió laboral que se'n fa. A partir d'aquest primer treball, procura cercar i analitzar les millors pràctiques pel que fa a l'organització del treball i la gestió laboral i contractual a l'activitat del sector. 

La CoP que aborda el temes de la digitalització ha avançat en la definició d'un mapa que identifica tots els processos de la gestió pròpia de l'activitat del sector. A partir d'aquest mapa, dos són els aspectes que ha decidit prioritzar a l'hora de facilitar solucions digitals als associats, la que permeti una bona gestió de les reserves i contractació i la millora en la gestió i seguiment de clients i estades, recollint totes les interaccions amb els clients i serveis prestats. Pel que fa a la gestió de reserves s'ha treballat com millorar el propi aplicatiu de l'ACCAC, el GestACCAC. Dos sessions monogràfiques amb usuaris habituals de l'aplicatiu s'han dut a terme per revisar funcionalitats actuals per tal d'introduir millores. L'altre aspecte prioritzat que faciliti la gestió i seguiment de les estades i clients, s'està treballant per disposar de dos possibles opcions, una solució més senzilla com a nova funcionalitat al mateix GestACCAC i d'altre facilitant la integració d'aquest amb una solució externa concreta sobre la que s'acompanyaria en la seva configuració.

D'altre banda, la CoP Impuls de les colònies escolars està centrada en l'elaboració de continguts que facilitin disposar d'argumentari i missatges clau per aquelles iniciatives de promoció i divulgació de les colònies que es pugui promoure. Per contra, des de la CoP sobre la Contractació a les instal·lacions juvenils ha procurat aprofundir debatent sobre un possible marc contractual comú per a la nostra activitat, però amb dificultats a l'hora de plantejar possibles solucions compartides.

L'associació manté la voluntat ferma d'anar consolidant les diferents comunitats de pràctica amb l'objectiu de construir coneixement i, al seu torn, multiplicar-lo al ser compartit amb la resta d'associats que no participen activament. Altrament, les CoP estan sempre obertes a aquells associats que inicialment no es van inscriure, i estan convidats a sumar-se a qualsevol d'elles a través del formulari habilitat.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes