Els projectes es subvencionaran d'acord amb els criteris de selecció i priorització definits per cada Grup d'Acció Local

20/12/2023

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha publicat avui, dia 20 de desembre, la convocatòria 2023 dels ajuts per a diversificació econòmica de les zones rurals Leader de Catalunya, en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 20 de gener de 2024.

L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats principalment a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pymes, el foment d’activitats turístiques, i la conservació i millora del patrimoni rural, i també els serveis a les persones.

En aquest sentit, moltes de les instal·lacions juvenils (cases de colònies i albergs) ubicades en zones rurals, poden ser susceptibles de rebre suport per projectes d'inversió, sempre que responguin amb els objectius de la convocatòria. En aquest cas, es pot consultar el Grup d’acció local Leader del seu territori, per rebre la informació necessària i sol·licitar els ajuts que corresponguin. 

Es poden acollir aquells projectes de caràcter privat tant de persones físiques com jurídiques (microempreses, pimes, cooperatives, associacions o fundacions participades per ens públics en menys d’un 25%) que realitzin inversions productives en els municipis de l'àmbit territorial on aplicar el desenvolupament local participatiu Leader.

Actuacions subvencionables:

L’elecció dels projectes subvencionats es decideix per concurrència competitiva, és a dir, els projectes es valoren segons els criteris publicats a les bases de la convocatòria. Aquests criteris de selecció i priorització de projectes són segons les estratègies de desenvolupament territorial de cada grup d'acció local i que es detalla a l'annex 2 de les bases. Alguns d’aquests criteris són el foment de la creació de llocs de treball, la innovació en el sector, la lluita contra el canvi climàtic o la protecció dels recursos naturals, entre altres.

Inversions elegibles en l'àmbit territorial Leader d'un mínim de 12.000€, sense IVA, per als sol·licitants privats.

  • Construcció o millora de béns immobles
  • La compra de nova maquinària o equip
  • Els costos generals vinculats a les despeses previstes als punts anteriors, com ara honoraris d'arquitectes, enginyers. 
  • Adquisició o desenvolupament de programes informàtics

Quantia de la subvenció:

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les persones beneficiàries finals.

Import màxim subvencionable per projecte i per anualitat: 75.000 € sempre que l’import total d’ajut aprovat de tots els expedients sigui superior a la dotació pressupostària establerta en la convocatòria d’ajuts. I de 100.000€ en el cas que el total d’ajut aprovat sigui inferior a la dotació pressupostària.

L'import màxim que pot rebre un mateix beneficiari en el període de 3 anys és de 200.000€.

L’ajut no podrà ser superior al 40% de les despeses elegibles en projectes privats.

Termini de sol·licitud:

Del 21 de desembre del 2023 fins al 20 de gener del 2024. Accedeix al tràmit fent clic en aquest enllaç.

Més informació: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes