L'ens vetllarà per la promoció, la vigilància i la protecció de la salut i de la prevenció de la malaltia.

26/07/2019

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat la llei que recupera l'Agència de Salut Pública de Catalunya com a organisme autònom, després que el 2014 va ser suprimida com a ens i integrada a l'estructura del Departament de Salut.

Amb aquesta iniciativa es recupera l'organisme sanitari suprimit durant la desena legislatura, coincidint amb el mandat d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat. La llei ha comptat amb el suport de tots els grups de la cambra i un total de 128 vots.

La llei aprovada estableix l'Agència de Salut Pública de Catalunya com a organisme autònom de la Conselleria de Salut, amb personalitat jurídica pròpia i autonomia financera i administrativa, competent en matèria de salut i que pot prestar serveis d'altres departaments. Entre les seves funcions destaquen les de promoció, vigilància i protecció de la salut i de prevenció de la malaltia. Així mateix, té com a objectius les actuacions i polítiques de salut pública; el foment de la cooperació entre organitzacions que actuen en l'àmbit de la salut; coordinar la xarxa sanitària –especialment l'atenció primària i comunitària–; donar suport als ens locals; preparar la prevenció, detecció i gestió de situacions de crisi i emergència, i coordinar els diferents sistemes d'informació pública de salut, entre altres. La presidència de l'ens correspon al conseller del ram i té un consell rector format per 24 membres, entre titulars del departament de Salut, representants de les entitats municipalistes, el Servei Català de Salut (CatSalut) i altres conselleries de la Generalitat.

Així mateix, entre altres aspectes, el text també regula el Consell de Participació i el Consell Assessor de Salut Pública de l'agència i l'organització territorial de l'ens, i estableix que ha d'entrar en funcionament en el termini d'un any a comptar de l'entrada en vigor de la llei i que a la ciutat de Barcelona n'assumeix les funcions l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que és la primera llei sobre salut que aprova la cambra i ha celebrat que es recuperi l'Agència de Salut Pública de Catalunya després que el govern espanyol "obligués a reduir el nombre d'entitats públiques" de la Generalitat. "Recuperem una eina imprescindible per fer totes aquestes polítiques cabdals per tenir el millor sistema de salut", ha dit en declaracions als mitjans. Vergés ha explicat que l'estat de salut de la població "no ve determinat només pel sistema sanitari", sinó que l'entorn i les condicions de vida hi tenen un paper més important, per això ha reclamat polítiques de salut pública per influir en aquests determinants socials. "L'Agència ens dóna unes eines imprescindibles per poder-nos adaptar als canvis de la societat", ha subratllat. 

Des de l'Agència i els seus serveis regionals és des d'on es coordina el Programa per al control oficial de les instal·lacions infantils i juvenils per tal de prevenir i garantir les condicions higienicosanitàries d'aquests establiments.
 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes