S'estableix un ajut de pagament únic a les entitats privades, empreses i persones treballadores autònomes titulars o gestores de cases de colònies i albergs

10/11/2020

El Govern ha aprovat el Decret llei 41/2020 de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de la Covid-19. A través del Decret, el Govern destinarà 20 milions d’euros a ajuts pel sector de les extraescolars i del lleure educatiu, incloent les cases de colònies i albergs per tal que puguin fer front a les dificultats greus que està patint el sector.

Es tracta d’una prestació econòmica de pagament únic destinada a les empreses, treballadors autònoms i entitats que té com a finalitat afavorir la sostenibilitat econòmica del sector, que ha patit una reducció dràstica i involuntària dels ingressos econòmics o un increment de les despeses com a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid- 19 i, en especial, a causa de la resolució del Departament de Salut del 29 d’octubre, que suspèn les activitats de lleure infantil i juvenil, l’esport escolar i les activitats extraescolars, excepte aquelles que es facin a l’escola amb el mateix grup estable que tinguin en l’horari lectiu.

El Decret estableix tres modalitats diferents de l’ajut:

- Modalitat per a les activitats específicament de lleure educatiu: es destinaran 1.500 euros per a entitats, empreses i treballadors autònoms que realitzen activitats de lleure educatiu d’esplais diaris de dilluns a divendres i d’esplais o agrupaments escoltes que fan activitat de cap de setmana.

- Modalitat per a les activitats extraescolars: 3.500 euros per a professionals autònoms, empreses i altres entitats que realitzen activitats extraescolars. En aquesta modalitat s’hi inclouen, per una banda, les activitats que es fan als centres educatius i, per l’altra, la resta de formació no reglada (de reforç, d’idiomes en escoles privades, de música i dansa, de pintura, de robòtica, etc., i totes aquelles que no depenguin de les federacions esportives).

- Modalitat per a les instal·lacions juvenils: 5.000 euros per a entitats privades titulars o gestores d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut.

Ajuts extraodinàri per a les instal·lacions juvenils

Poden ser beneficiàries d'aquest ajut en la modalitat establerta per a les instal·lacions juvenils, les entitats privades, les empreses i les persones treballadores autònomes titulars o gestores d'instal·lacions juvenils previstes a la Llei 38/1991, de 30 de desembre, d'instal·lacions destinades a infants i joves inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, que hagin estat afectades per la pandèmia per COVID-19. Es consideren afectades les instal·lacions registrades a l'entrada en vigor de la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d'octubre.

En relació a la sol·licitud i acreditació, la situació d'excepcionalitat obliga a prendre mesures de simplificació administrativa i, per aquest motiu, la sol·licitud que s'haurà de presentar segons models normalitzats i seguint les indicacions que estaran disponibles al'apartat Tràmits de la Seu Electrònica, conté les declaracions responsables que acrediten el compliment dels requisits i condicions establerts a l'article 3 del Decret.

Aquest ajut s'atorga en un pagament únic, pel procediment de concurrència no competitiva, fins a l'exhauriment de la partida pressupostària. El criteri d'atorgament de les subvencions serà l'ordre cronològic de presentació de les sol·licituds, fins a exhaurir la dotació pressupostària. L'import màxim corresponent al pagament d'aquest ajut en les diferents modalitats subvencions, per  a l'exercici 2020, és de 20.000.000,00 d'euros. En la convocatòria de l'ajut es determinarà la distribució del crèdit amb la que es dotarà cadascuna de les tres modalitats i el crèdit no exhaurit en una modalitat es pot traspassar aqualsevol de les altres dues.

En els proper dies s'haurà de publicar la corresponent convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la qual ha de concretar el procediment de tramitació i concessió de l'ajut, així com el termini per presentar les sol·licituds.

Uns ajuts totalment insuficients per a les cases de colònies i albergs juvenils

Davant l’aprovació per part del Govern d’una línia d’ajut al sector de les instal·lacions juvenils, l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya – ACCAC, posa de relleu la greu situació que arrossega el sector de les instal·lacions juvenils i, malgrat entenen el context en el qual es facilita aquests recursos, manifesta que aquest suport és totalment insuficient i no pot respondre només a pal·liar l’afectació de les darreres mesures decretades. No ha contemplat ni de lluny el greu impacte que la pandèmia per la Covid-19 ha tingut i està tenint en aquestes instal·lacions atès que han hagut d'aturar pràcticament la seva activitat durant un període de temps prolongat i no evitaran el risc actual de tancament de moltes de les instal·lacions que majoritàriament són gestionades per petites pimes i autònoms sense més capacitat per suportar la manca d’activitat.

Les cases de colònies i albergs estan fent front a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 d’una manera especialment significativa. El tancament total decretat per les autoritats sanitàries a l’inici de la pandèmia i la posterior actuació responsable que ha calgut fer en cada moment amb l’aplicació rigorosa de les diferents mesures generals i els protocols específics que s’han establert per tal d’evitar la seva propagació, han provocat que les instal·lacions juvenils portin pràcticament tancades de facto 8 mesos.

En aquest sentit, reitera que les instal·lacions juvenils no ha rebut, i reclamem, el suport del Govern que entenem és el que correspondria per tal de preservar aquest recurs educatiu de país i que es reconeix com d'interès públic i d'utilitat social i educativa.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes