Aquest nou concepte de cotització s'aplicarà a totes les persones treballadores i autònomes inscrites al RETA

24/11/2022

El pròxim 1 de gener de 2023 entrarà en funcionament el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), un nou impost de caràcter temporal. Aquest nou concepte a la cotització de les persones assalariades i autònomes té com a objectiu repartir el cost de les pensions entre diferents generacions de treballadors i tornar a omplir la guardiola de les pensions, en un context d'un fons de reserva de les pensions pràcticament buit i la imminent jubilació de la generació del baby boom.

El MEI és considera una peça clau de la reforma del sistema de pensions de la Seguretat Social. Se suma a altres mesures com ara desincentivar les prejubilacions, lligar les pensions a l'IPC o el canvi de càlcul de la base de cotització, que afectarà les jubilacions anticipades.

Aquest impost es va publicar al BOE el mes de desembre de 2021. El mecanisme es carrega sobre les cotitzacions dels treballadors i no sobre les pensions, així que afectarà a les empreses i a tots els assalariats, encara que sigui de forma mínima. D'aquesta manera, es pretén recaptar al voltant de 22.000 milions d'euros fins a 2032, data en la qual està previst que acabi l'aplicació d'aquest nou impost.

El MEI s'aplicarà com un concepte de cotització addicional per contingències comunies del 0,60%. D'aquest percentatge, el 0,50% correspondrà als empresaris i el 0,10% als treballadors i treballadores, per la qual cosa les persones que estiguin donades d'alta a la Seguretat Social veuran reduïdes les seves nòmines en un 0,10%.

En el cas de les persones autònomes inscrites al RETA, el tipus de cotització per contingències comunies passarà del 28,30€ al 28,90%.A aquest increment de tipus de cotització s’hi haurà de sumar, a més, l’increment de la base de cotització i, per tant, de la quota a abonar que patiran molts autònoms amb l’entrada en vigor l’1 de gener de 2023 del nou sistema de cotització d’autònoms d’acord amb els seus rendiments nets reals.  

El Govern estima que el MEI serà clau per a les jubilacions que es produiran entre el 2030 i el 2040, on el gruix de la generació del baby boom es retirarà. Llavors, l'impost podria deixar d'aplicar-se.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes