L'estudi serveix per determinar les situacions que poden afectar la salut mental dels treballadors

15/05/2023

Previntegral, empresa de prevenció de riscos laborals amb qui l'ACCAC té un conveni de col·laboració per oferir un servei d'assistència tècnica i d'assessorament en aquesta matèria preventiva, ofereix la possibilitat de realitzar un estudi de riscos psicosocial a tots els seus associats.

L'objectiu d'aquest estudi és determinar i mesurar els riscos psicosocials que puguin existir en una empresa i proposar les mesures correctores adequades per controlar-los. Els factors de risc psicosocial són aquelles condicions de l’entorn laboral que estan relacionades amb l’organització, el contingut del treball i la realització de la tasca i que poden afectar a la salut del personal. L'exposició a aquest tipus de riscos pot derivar en situacions d'estrès o burnout. Així mateix, s'ha demostrat la relació existent entre els riscos psicosocials i determinades malalties cardiovasculars, respiratòries, immunitàries, gastrointestinals, dermatològiques, endocrinològiques, musculoesquelètiques i mentals.

Les empreses tenen l'obligació de valorar els riscos psicosocials  dels seus empleats, ja que segons La Llei de prevenció de riscos laborals s'estableix que l'empresari és responsable de vetllar per la integritat física i psíquica de l'empleat en el lloc de treball que li sigui assignat, o en cadascun dels llocs de treball i, per tant, des del 2021 l'Agència Estatal d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, que depèn del Ministeri, va emetre el 14 d'abril el Criteri Tècnic 104/2021 sobre actuacions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social sobre Riscos Psicosocials i va determinar que les empreses també han de tenir en compte els riscos que pertorben la salut mental dels empleats. 

Principals factors de risc poden ser: 

  • Contingut del treball: monotonia, tasques sense sentit, fragmentació, manca de varietat, tasques desagradables per les quals sent rebuig.
  • Relacions personals: aïllament, relacions insuficients, dolentes relacions, conflictes, conductes inadequades.
  • Càrrega i ritme de treball: càrrega de treball excessiva o insuficient, pressió de temps, terminis estrictes.
  • Rol: ambigüitat o conflicte de rol, responsabilitat sobre persones.
  • Temps de treball: horaris molt llargs o imprevisibles, treball a torns, treball nocturn.
  • Desenvolupament personal: escassa valoració social del treball, inseguretat en el treball, manca o excés de promoció.
  • Participació i control: manca de participació en la presa de decisions, manca de control (per exemple sobre el mètode o el ritme de treball, els horaris, l’entorn).
  • Interacció casa-treball: conflicte d’exigències, problemes de la doble presència.
  • Cultura organitzacional: comunicacions pobres, suport insuficient davant dels problemes o el desenvolupament personal, manca de definició d’objectius.

En resum Previntegral ofereix la possibilitat de realitzar avaluacions específiques de riscos psicosocials (físic, COPSOQ / ISTAS21,WONT, etc.) per identificar i valorar la necessitat d'implementar accions concretes per tal de millorar les exigències quantitatives, emocionals, aspectes organitzatius, de comunicació, etc., el que contribuirà a augmentar l'eficiència interna de l'organització. L'objectiu de la intervenció no és únicament avaluar el risc existent, sinó dissenyar un pla d'intervenció adequat, real i específic d'acord amb les necessitats de l'organització. 

Aquest servei s'afegeix als que ja ve oferint l'empresa Previntegral als associats de l'ACCAC i que, juntament amb el tarifari actualitzat, es pot consultar a l'apartat de documentació de la part privada de la web. 

Tots els socis de l'ACCAC poden obtenir més informació contactant amb l'associació

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes