L'Agència de Salut Pública elabora una guia adreçada a escoles, famílies i gestors d'instal·lacions juvenils per uns menús més saludables

10/06/2023

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat un document que recull recomanacions i consells per a famílies, escoles, cases de colònies i empreses de restauració, per tal de promocionar una alimentació saludable en les estades escolars en cases de colònies i albergs.

L’objectiu d’aquest document és facilitar una sèrie de recomanacions alimentàries i exemples de menús per tal que, entre tots els agents implicats en la salut, l’educació i l’alimentació dels infants i joves, puguem fer compatible el gaudi dels àpats i la flexibilitat que requereix l'alimentació d’una estada escolar amb la promoció d'hàbits saludables, prioritzant així els aliments saludables i sostenibles.

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. Per alimentar-nos de manera saludable i curosa amb el medi ambient, hem de saber tant el que necessitem com també d’on i com s’obté, com arriba al nostre plat, com es prepara i com es pot consumir.

Des de Promoció de la Salut es treballa des de fa molt temps en aquest sentit, especialment en l'àmbit de l'alimentació saludable en l'etapa escolar, en el marc dels menjadors, amb el Programa de revisió de menús escolars a Catalunya o amb propostes i consells també per als menús als casals d'estiu.

També promociona entre tota la ciutadania a través de la campanya "Petits canvis per menjar millor" i amb la divulgació de la Piràmide de l'alimentació saludable com un instrument educatiu que permeti a tota la família i la comunicat educativa anar incorporant una ingesta saludable a la nostra vida quotidiana. 

Des de l'ACCAC sempre s'ha potenciat que les instal·lacions juvenils també han de contribuir per assolir aquest repte, ja no només amb el servei de restauració que presten, sinó també des de la vessant educativa i d'acceptació dels infants i joves d'una alimentació més saludable i sostenible. En els darrers anys com associació ha vingut proposant i traslladant als titulars de les instal·lacions criteris i estratègies per avançar en una alimentació més conscientprocurant informació i divulgant aquestes bones pràctiques.

És, doncs, que les colònies escolars a les cases de colònies i albergs, com espais educatius que són, també esdevenen un bon moment per vetllar per a la promoció d’hàbits saludables, entre els quals destaca una alimentació saludable.

Amb aquesta voluntat de continuar avançant per una restauració més responsable, l'ACCAC ha donat suport a aquesta guia de recomanacions i ha tingut l'oportunitat de traslladar totes aquelles consideracions que ha cregut oportunes.

No és un repte fàcil, i juntament a la tasca de cases de colònies i albergs, cal interpel·lar també a les famílies i centres educatius, conscients de la probable dificultat d'acceptació de determinades propostes de menús per part dels nostres usuaris. És en aquest sentit que cal prendre aquesta guia com un seguit de recomanacions, de la qual s'ha d'anar prenent com a referència l'exemple de distribució d'aliments en els menús, amb una proposta de que Cal anar potenciant i que Cal anar reduint, per anar incorporant petits canvis per menjar millor.

Per últim, aprofitem aquest entrada per recomanar el munt de recursos i publicacions que poden ser útils per anar abordant aquests canvis. Des de les fitxes sobre cada proposta de canvi:

  • 'MÉS', Consumir més quantitat i amb més freqüència aquests aliments
  • 'CANVIEU A...', Entre dues possibilitats “semblants”, optar per la més saludable
  • 'MENYS', Reduir el consum d'aliments clarament vinculats a un major risc de patir malalties i també amb major impacte mediambiental

A moltes altres publicacions sobre alimentació saludable per infants i jovesrecursos i materials sobre alimentació sostenible que recullen també receptes i trucs per menjar-ne més d'aquells aliments a potenciar, com les hortalisses o els llegums, així com infografies i material gràfic divulgatiu per tal de reforçar el missatge de la importància dels canvis per uns menús més saludables.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes