La sostenibilitat ha adquirit un paper important en el sector piscina que es reflecteix en el desenvolupament de solucions que permeten estalviar aigua i energia o reduir l'ús de productes químics

15/09/2023

La piscina a l'estiu és un element clau de les instal·lacions juvenils. A més és font de benestar i salut així com en molts moment de la temporada estival, refugi climàtic per a milers d'infants i joves.

En aquestes intal·lacions també cal tenir cura del seu impacte i vetllar perquè cada cop més sigui més sostenible la seva utilització. En aquest sentit, el sector de la piscina està experimentant un creixement constant, i fruit d'aquest creixement, la sostenibilitat ha adquirit un paper important, que es reflecteix en el desenvolupament d'equips i solucions que permetin estalviar aigua i energia, o reduir l'ús de productes químics

Dins de les possibilitats de cada instal·lació, és possible establir accions concretes per afrontar el repte d'evolucionar el sector de la piscina cap a una sostenibilitat mediambiental més gran i alinear-lo, cada vegada més, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Entre les accions sostenibles al sector de la piscina, en destaquem algunes relacionades amb l'ús de l'aigua i dels productes químics per tractar-la.

Sostenibilitat a l'ús de l'aigua

La cura de l'aigua, l'element principal de la piscina, hauria de contemplar tant la màxima qualitat fisicoquímica com el màxim estalvi possible d'aquest recurs natural. A la piscina sostenible l'aigua està en equilibri i no causa irritacions a les persones o contaminacions ambientals, ni oxida les estructures i els equips de climatització. D'altra banda, la piscina sostenible permet un estalvi important en renovació d'aigua, sense pèrdua de qualitat.

Aquests són alguns aspectes proposats en què podem incidir per reduir el consum d'aigua en una piscina:

  • Ús de filtres eficaços, que minimitzin la freqüència de rentat i permetin estalviar aigua de rentat.
  • La reutilització de l'aigua del rentat de filtres
  • Reduir evaporacions limitant làmines d'aigua innecessàries
  • Adequar les profunditats del got als seus usos reals, evitant zones massa profundes que siguin poc o gens utilitzades pels usuaris
  • Evitar la renovació d'aigua per mantenir el nivell de clor combinat segons paràmetres legals
  • No utilitzeu àcid isocianúric (CYA), que obliga a buidar la piscina si el nivell de CYA és elevat.
  • Cobrir les piscines climatitzades per evitar l'evaporació de l'aigua.
  • Assegurar la no existència de fuites d'aigua, ni al got ni a la instal·lació hidràulica.

Atès que només es pot millorar allò que es mesura, a cada actuació realitzada és important establir unes mesures que permetin monitoritzar l'evolució de les actuacions amb el temps. Així, alguns paràmetres a mesurar podrien ser:

  • % de reutilització daigua en rentat de filtres.
  • % destalvi daigua (sobre m3 piscina) en evitar la renovació daigua per mantenir el nivell de clor combinat segons paràmetres legals.
  • % destalvi daigua (sobre m3 piscina) per no utilitzar àcid isocianúric (CYA).

Sostenibilitat en lús de productes químics

L'ús de productes químics és necessari per garantir la desinfecció adequada de l'aigua de la piscina. Això no obstant, és important minimitzar la generació de subproductes de la desinfecció tòxics i irritants per als usuaris o nocius per al medi ambient. Així mateix, cal intentar que la fabricació dels productes químics utilitzats en el tractament de l'aigua sigui també el més sostenible possible.

També és important minimitzar el tràfec de productes químics a la pròpia instal·lació, a causa dels riscos associats durant la manipulació dels mateixos.

Alguns exemples de mesures proposades per minimitzar l'ús de productes químics són les següents:

  • La monitorització constant dels paràmetres i dosificació automàtica de productes químics.
  • Prioritzar la filtració (tractament físic) sobre el tractament químic, evitant l'existència de substància orgànica a l'aigua mitjançant una filtració molt eficaç per aconseguir un consum mínim de productes químics.
  • Utilitzar mitjans filtrants alternatius que maximitzin l'eficiència de la filtració.
  • Utilitzar productes químics d'alta qualitat, que minimitzin la generació de derivats nocius a la piscina: cloramines, trihalometans, etc.
  • Utilitzar sistemes alternatius per a la desinfecció: cloració salina, sistemes ultraviolats, etc.

Alguns paràmetres a mesurar en aquest apartat podrien ser:

  • Consum d'un determinat producte químic utilitzat (kg de producte/m3 d'aigua).
  • Toxicitat del producte químic utilitzat i dels seus possibles subproductes generats a l'aigua de la piscina.

Font: Informe d'accions sostenibles en el sector de la piscina de Piscina&Wellness Barcelona [higieneambiental.com]

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes