29/09/2022
Per què és important reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments?
Al voltant del 14% dels aliments del món es perden després de la collita, fins a la fase de venda al detall de la cadena de subministrament, però sense incloure-la, i es calcula que un 17% es desaprofita en aquesta mateixa fase i en l'àmbit del consum.
Aquestes pèrdues i les deixalles d'aliments representen entre el 8 i el 10% del total dels gasos d'efecte hivernacle (GEI) mundials, cosa que contribueix a la inestabilitat del clima i els fenòmens meteorològics extrems com les sequeres i les inundacions. Els canvis d'aquesta índole perjudiquen el rendiment dels cultius, redueixen la qualitat nutricional, provoquen pertorbacions a la cadena de subministrament i posen en perill la seguretat alimentària i la nutrició.
A l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, més concretament a la meta 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible es demana que es redueixi a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors i es redueixi la pèrdua d'aliments a les cadenes de producció i subministrament.
S'estima que a tot el món 3 100 milions de persones no poden accedir a dietes saludables i que uns 828 milions passen gana. En suma, això significa que estem davant de la necessitat urgent d'accelerar les mesures orientades a reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments.
Amb només vuit anys per assolir la meta, no està de més recalcar la urgència d'ampliar les mesures per reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments. Reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments ofereix l'oportunitat d'obtenir beneficis immediats relacionats amb el clima i, alhora, millorar la sostenibilitat global dels nostres sistemes alimentaris, cosa que representa una transformació necessària per garantir uns millors resultats en matèria de nutrició i a favor del planeta en benefici de les generacions actuals i del futur.
Missatges clau
Us convidem a visitar el lloc web de l'ONU sobre el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments i la web del Departament d'Acció Climàtica on trobareu molta més informació, documents d'interès, eines per a la reducció, etc.
Font: Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura