Actualment cap de les instal·lacions de l'associació està en fase d'excepcionalitat

08/04/2025

El Govern, a través del Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS), ha ratificat avui l’aixecament de les limitacions d’aigua als municipis que depenen dels embassaments del Ter Llobregat. Aquests canvis són vigents des de la pblicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La zona més poblada del país passarà de l’escenari d’alerta al de prealerta. Es pren aquesta decisió arran de la millora consolidada dels indicadors, tenint en compte que els embassaments del Ter Llobregat se situen al 64,5% de la seva capacitat, amb 394 hm3, més del doble que fa un mes.

També s’ha aprovat que l’aqüífer del Baix Ter torni a l’escenari de normalitat, mentre que l’aqüífer del Fluvià Muga faci un pas més en la desescalada i passi de l’excepcionalitat a l’alerta.

Amb aquesta decisió, s’aixequen les limitacions en l’ús de l’aigua que fins ara tenien una repercussió en el reg agrícola i en els cabals ambientals, de manera que es recupera la normalitat després de dos anys. També desapareixen les limitacions que fins ara s’aplicaven en els diferents usos urbans.

Amb aquests canvis, nou àrees estaran en normalitat, cinc en prealerta i quatre en alerta. Per tant, catorze dels divuit àmbits de les conques internes no tindran cap limitació en l’ús de l’aigua.

Amb relació a les instal·lacions associades a l'ACCAC, només 23 cases de colònies es troben en àrees afectades en fase d'alerta, escenari en el que comencen a implementar-se primeres mesures d’estalvi en diferents usos de l’aigua, però de poca afectació a les instal·lacions juvenils. 

Actuacions per deixar de dependre de la pluja

Tot i la millora, el Govern continua treballant en les actuacions previstes per a aquest 2025 amb l’objectiu d’incrementar en 31 hm3 la garantia d’aigua. De moment, una de les actuacions ja està en servei, concretament l’aportació d’aigua depurada de Figueres fins al riu la Muga a Pont de Molins, que té una capacitat d’aportar 3 hm3/any. En aquest àmbit, també s’estan finalitzant les obres per posar en servei cinc nous pous a l’entorn de Peralada, que permetran una millor gestió de les extraccions de l’aqüífer del Fluvià Muga.

Més informació: Us recordem que podeu consultar en què estat es troba cada municipi al visor de la sequera o consultar el portal de la sequera.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes