El Departament de Salut ha publicat una nota interpretativa per aclarir diferents dubtes en relació a la normativa

08/05/2025

Els establiments alimentaris, tant si es proveeixen d'una xarxa de distribució pública o privada, com si reben l'aigua mitjançant subministrament en cisternes o dipòsit mòbil, o si disposen de recurs propi d'aigua, han d'assegurar que l'aigua utilitzada en els seus processos compleixi amb el que s'estableix en el Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tecnicosanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament.

Més concretament, en el Capítol VI d'aquest reial decret s'estableixen de manera específica els requisits de qualitat de l'aigua en la indústria alimentària, ja sigui:

  • l'aigua utilitzada per a la fabricació d'aliments
  • l'aigua que entra en contacte amb els aliments
  • l'aigua que entra en contacte amb materials i objectes destinats a entrar en contacte amb els aliments

L'empresa alimentària és responsable de la qualitat de l'aigua des del punt de lliurament en l'escomesa i durant totes les fases del procés productiu. No obstant això, aquesta normativa és complexa i pot donar lloc a diferents interpretacions.

El Departament de Salut ha publicat una nota interpretativa, l'objectiu de la qual és donar una visió harmonitzada de l'aplicació del citat capítol VI del Reial decret 3/2023.

Criteris harmonitzats per a aplicar la normativa

Aquest document pretén resoldre dubtes i establir criteris, tant tècnics com sanitaris, per a poder aplicar la normativa de manera uniforme, tant per part dels operadors econòmics com pels serveis d'inspecció.

Així mateix, té com a objectiu planificar, organitzar i resumir les actuacions de vigilància i control sanitari sobre les indústries alimentàries i establir els criteris, les prioritats, els tipus de control, les freqüències i els punts de mostreig, tenint en compte el volum d'aigua del qual es proveeix l'empresa i el tipus de proveïment o captació.

Cal destacar que el nou document de consulta, promogut per la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salutté un enfocament més pràctic i incorpora un quadre resum dels tipus d'anàlisis i la freqüència de mostreig dins del pla de vigilància de l'aigua en la indústria alimentària, d'acord amb l'RD 3/2023.

En l'annex I d'aquest document podeis trobar les següents taules amb els paràmetres, freqüències de mostreig i punts de mostreig en:

  • Controls de rutina
  • Anàlisi de control
  • Anàlisi completa
  • Control operacional
  • Caracterització de les aigües
  • Control en l'aixeta
  • Control de radioactivitat

Document: Criteris d’interpretació del Reial decret 3/2023 en relació amb la qualitat de l'aigua de consum utilitzada a la indústria alimentària

Font: Higiene Ambiental

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes