08/05/2025
Els establiments alimentaris, tant si es proveeixen d'una xarxa de distribució pública o privada, com si reben l'aigua mitjançant subministrament en cisternes o dipòsit mòbil, o si disposen de recurs propi d'aigua, han d'assegurar que l'aigua utilitzada en els seus processos compleixi amb el que s'estableix en el Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tecnicosanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament.
Més concretament, en el Capítol VI d'aquest reial decret s'estableixen de manera específica els requisits de qualitat de l'aigua en la indústria alimentària, ja sigui:
L'empresa alimentària és responsable de la qualitat de l'aigua des del punt de lliurament en l'escomesa i durant totes les fases del procés productiu. No obstant això, aquesta normativa és complexa i pot donar lloc a diferents interpretacions.
El Departament de Salut ha publicat una nota interpretativa, l'objectiu de la qual és donar una visió harmonitzada de l'aplicació del citat capítol VI del Reial decret 3/2023.
Criteris harmonitzats per a aplicar la normativa
Aquest document pretén resoldre dubtes i establir criteris, tant tècnics com sanitaris, per a poder aplicar la normativa de manera uniforme, tant per part dels operadors econòmics com pels serveis d'inspecció.
Així mateix, té com a objectiu planificar, organitzar i resumir les actuacions de vigilància i control sanitari sobre les indústries alimentàries i establir els criteris, les prioritats, els tipus de control, les freqüències i els punts de mostreig, tenint en compte el volum d'aigua del qual es proveeix l'empresa i el tipus de proveïment o captació.
Cal destacar que el nou document de consulta, promogut per la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, té un enfocament més pràctic i incorpora un quadre resum dels tipus d'anàlisis i la freqüència de mostreig dins del pla de vigilància de l'aigua en la indústria alimentària, d'acord amb l'RD 3/2023.
En l'annex I d'aquest document podeis trobar les següents taules amb els paràmetres, freqüències de mostreig i punts de mostreig en:
Font: Higiene Ambiental