Amb aquesta iniciativa, l’associació convida també la ciutadania a prendre consciència del malbaratament alimentari

16/05/2025

L’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) ha posat en marxa un projecte per elaborar el pla col·lectiu per prevenir el malbaratament alimentari en cases de colònies i albergs. Amb el suport dels ajuts INNOTRACK del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, aquesta iniciativa vol facilitar als titulars de les instal·lacions juvenils la tasca de mesurar, comprendre i reduir les restes de menjar.

Des de l’aprovació de la Llei catalana 3/2020 de prevenció de malbaratament alimentari el 2020, i amb la nova normativa estatal 01/2025 d'aquest passat mes d'abril, tots els agents de la cadena alimentària estan obligats a disposar d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari, amb certes excepcionalitats a les microempreses. Moltes d'aquestes instal·lacions, sovint petites empreses amb recursos limitats, troben complex assumir individualment tots els tràmits i el seguiment normatiu. Amb aquest pla col·lectiu al qual es podran adherir, l’ACCAC vol alleugerir la càrrega burocràtica i aprofitar les sinergies del grup per assolir igualment els objectius que persegueix la norma.

Per això, l’entitat ha encarregat a la consultora Te lo Sirvo Verde de dur a terme un projecte en tres fases:

  1. Coneixement i diagnosi 
    Mitjançant enquestes i entrevistes als gestors de les instal·lacions, es recopilaran dades quantitatives (nombre d’àpats, percentatge de restes) i qualitatives (causes, hàbits de consum).

  2. Disseny del pla col·lectiu
    Seguint la Guia per a la implantació de plans de prevenció i les pautes de la llei 3/2020, s’elaborarà un document marc que cada instal·lació podrà adaptar sense repetir tràmits administratius.

  3. Formació i acompanyament
    S’oferiran sessions virtuals i un programa formatiu, amb eines per fer l’autodiagnosi i implantar accions concretes de reducció de residus.

L’objectiu final és doble: per un costat, obtenir dades sobre quant menjar es malbarata a les cases de colònies i albergs —i per tant quina empremta ecològica generen—; per l’altre, compartir bones pràctiques perquè tothom pugui aplicar mesures senzilles però efectives, des de planificacions de menú més ajustades fins a formacions amb infants sobre el valor dels aliments.

Amb aquesta iniciativa i la tasca divulgativa que les cases de colònies i albergs poden fer amb els seus usuaris, l’ACCAC convida també la ciutadania a prendre consciència del malbaratament alimentari, un problema global que comença a casa nostra. Reduir el menjar que llencem no només és una obligació legal, sinó un gest de responsabilitat mediambiental i una manera de fomentar el respecte pels aliments.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes