17/06/2025
El passat 13 de juny es va presentar la Guia per introduir la perspectiva LGBTI+ en l’àmbit del lleure educatiu i esportiu, un recurs que té com a objectiu promoure espais inclusius, segurs i lliures de discriminació per a infants, adolescents i joves.
La guia és fruit del treball conjunt entre la Secretaria Cicles de Vida i Ciutadania —a través de la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut—, la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+, i el Consell Català de l’Esport. També ha comptat amb la participació activa d’entitats, escoles i agents del lleure educatiu, entre elles l’ACCAC també de manera activa.
L’eina ofereix pautes pràctiques per transformar el funcionament de les entitats i empreses i incorporar de manera transversal la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Proposa accions per millorar l’acollida i l’acompanyament de persones LGBTI+, adaptar protocols, llenguatge i formació, i visibilitzar bones pràctiques en la gestió d’espais, comunicació i dinàmiques quotidianes.
Aquesta guia s’adreça a equips educatius, tècnics, directius, famílies i participants de les activitats, i vol esdevenir una eina útil per construir entorns més respectuosos i equitatius en el lleure educatiu i esportiu.
La jornada va començar amb la intervenció de Carme Bastida, directora del Consell Català de l’Esport, que va posar en valor la importància dels espais segurs que representen les activitats i instal·lacions juvenils i infantils. Va remarcar que ja són espais de protecció, però cal continuar treballant perquè cap infant o jove se senti discriminat ni agredit en cap activitat de lleure educatiu. Aquesta mirada LGBTI+ permet, segons Bastida, “trencar barreres i garantir la participació inclusiva de tothom”.
També va intervenir Bartolomé Agudo, director general de l'Agència Catalana de la Joventut, que va destacar la col·laboració entre administracions, entitats i agents del sector com a clau per fomentar una cultura del respecte i l’equitat dins l’àmbit esportiu i del lleure.
Tot seguit, Susana Villacampa, subdirectora general de Polítiques Públiques LGBTI+, va posar en valor la riquesa del treball conjunt i interdepartamental que ha fet possible aquesta guia, i va remarcar que ha de ser un recurs viu i útil per garantir drets fonamentals també en les activitats de lleure i esport. Villacampa va subratllar que la incorporació efectiva de la perspectiva LGBTI+ és una responsabilitat compartida que requereix compromís, formació i accions concretes des de tots els àmbits implicats.
En el tancament de la jornada, Teresa Llorens, secretària de Cicles de Vida i Ciutadania, va posar èmfasi que “només des de la seguretat emocional podem educar en valors”, insistint en la importància de garantir entorns on infants, adolescents i joves se sentin protegits i reconeguts per poder créixer lliurement i amb dignitat.
Des d’ACCAC, com a associació empresarial del sector del lleure educatiu i representant de cases de colònies i albergs, refermem el nostre compromís amb la igualtat, la inclusió i els drets de les persones LGBTI+. Les nostres instal·lacions han de ser espais segurs i lliures de discriminació, on cada infant, adolescent o jove se senti acollit, respectat i valorat.
Considerem que aquesta nova guia és una oportunitat per reforçar i ampliar aquest marc d’actuació, i seguirem treballant per revisar protocols, formacions i pràctiques perquè el lleure educatiu sigui realment un espai segur i inclusiu per a tothom.
Així doncs, aquesta guia suposa una oportunitat perfecta per revisar i actualitzar els protocols existents per prevenir abusos sexuals i altres maltractaments en els entorns de lleure. La Direcció General de Joventut disposa d’un marc integral per abordar violències masclistes i sexuals, i ara cal adaptar aquests protocols a la guia per garantir espais segurs, inclusius i lliures de violència.