20/06/2025
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha aprovat la Instrucció IS-47, de 9 d’abril de 2025, mitjançant la qual es publica el llistat de municipis de prioritat d’actuació contra el gas radó i s’estableixen les pautes que han de seguir-se per mesurar la seva concentració a l’aire interior dels centres de treball ubicats en aquests municipis.
Aquesta instrucció dona continuïtat a la normativa estatal establerta al Reial decret 1029/2022, del 20 de desembre, que regula la protecció de la salut davant els riscos derivats de l’exposició a les radiacions ionitzants. En aquest marc, el radó —un gas radioactiu natural i cancerigen— es considera un risc laboral que pot afectar un percentatge elevat de la població treballadora.
Municipis prioritaris i zones afectades
El CSN identifica com a municipis de prioritat d’actuació aquells definits com a «Zona II» a l’Apèndix B de la Secció HS6 del Document Bàsic de Salubritat del Codi Tècnic de l’Edificació. Aquesta classificació es basa en el mapa de potencial de radó a Espanya, elaborat pel mateix CSN, i es refereix a zones on s’ha detectat que un nombre significatiu d’edificis superen, de mitjana anual, el nivell de referència de 300 Bq/m³.
Obligacions dels centres de treball
Les empreses amb activitats laborals situades en plantes baixes o soterranis dins d’aquests municipis han de calcular la concentració anual mitjana de radó en totes les zones on hi hagi presència habitual o possible de treballadors. Queden excloses les zones a l’aire lliure i les àrees de pas o ocupació esporàdica (menys de 50 hores anuals).
Les mesures s’han de fer instal·lant detectors en les zones interiors identificades com de mostreig. Es preveu la instal·lació mínima d’un detector per zona, amb l’excepció de centres petits (menys de 200 m²), on caldran almenys dos detectors. Tots els detectors han de ser facilitats i analitzats per laboratoris acreditats segons la norma UNE-EN ISO/IEC 17025.
Criteris tècnics de la mesura
Per garantir la fiabilitat dels resultats, les mesures s’han de realitzar:
Durant almenys tres mesos (no necessàriament consecutius) entre l’1 d’octubre i el 31 de maig, o
Al llarg d’un any natural, exclosos períodes d’inactivitat, amb períodes de mesura màxims de tres mesos.
Els detectors han de col·locar-se entre 50 cm i 2 metres d’alçada, separats de parets (mínim 30 cm), allunyats de corrents d’aire, fonts de calor o espais tancats com armaris.
Revisió i actualització de les mesures
Els estudis de mesura de concentració de radó s’han d’actualitzar:
Cada 10 anys, si no s’utilitzen sistemes actius de control i no s’han superat els 300 Bq/m³ a l’última mesura.
Cada 5 anys, si s’han requerit mesures correctores o s’han superat els límits en l’anàlisi més recent.
Informació i participació dels treballadors
L’empresa ha d’informar les persones treballadores sobre l’objectiu i l’abast de les mesures, fer-les partícips en el disseny de l’estudi i comunicar els resultats obtinguts. Si es detecten valors superiors al límit de 300 Bq/m³, caldrà informar específicament els treballadors i consultar-los sobre les mesures correctores a aplicar.
Amb aquesta instrucció, el CSN reforça el control sobre un risc invisible però molt rellevant per a la salut laboral, promovent entorns de treball més segurs, especialment en zones geogràfiques amb major probabilitat de concentració de radó.
Més informació sobre el radó en els llocs de treball.