Un instrument col·lectiu per al compliment normatiu i la consolidació de bones pràctiques al sector

22/12/2025

Després de la jornada de presentació del Pla Col·lectiu de Prevenció del Malbaratament Alimentari, celebrada en el marc de la 13a Jornada ACCAC-Serhs, l’ACCAC posa a disposició de les cases de colònies i albergs juvenils associades el Pla i les eines de quantificació desenvolupades específicament per al sector, accessibles des de l’àrea privada del web.

Aquest Pla ha estat impulsat per l’ACCAC amb una doble voluntat: donar resposta a les obligacions normatives ja vigents per a aquelles instal·lacions que hi estan subjectes, i alhora preparar el sector davant el desplegament de la normativa, encara pendent, facilitant que les cases de colònies i albergs juvenils puguin començar a quantificar i analitzar el malbaratament de manera progressiva i adaptada a la seva realitat.

El Pla col·lectiu permet disposar d’un marc comú, eines compartides i criteris homogenis que faciliten tant el compliment normatiu com la millora de l’eficiència en la gestió alimentària. En aquest sentit, les instal·lacions que ja tenen l’obligació de disposar d’un Pla de Prevenció poden fer servir directament aquest instrument, mentre que aquelles que puguin no estar obligades però tenen la inquietud i el compromís de vetllar per reduir el malbaratament, en puguin fer també ús.

Des d’una perspectiva estratègica de sector, l’ACCAC considera clau comptar amb dades reals i agregades que permetin conèixer l’abast del malbaratament alimentari a les cases de colònies i albergs juvenils. La seva participació en la quantificació facilitarà disposar d’informació sòlida per defensar la singularitat del sector davant l’Administració, orientar millor futures accions col·lectives i reforçar el posicionament del sector com a actor compromès amb la sostenibilitat i la millora contínua.

El treball al voltant del Pla es desenvoluparà en el marc de la Comunitat de Pràctica (CoP) de Desenvolupament Sostenible de l’ACCAC, que es convocarà pròximament. Aquest espai permetrà treballar de manera específica tant l’acompanyament a  les empreses que ja estan obligades per normativa a disposar d’un Pla de Prevenció, com la promoció de l’ús voluntari del Pla i de les eines de quantificació entre aquelles instal·lacions que no hi estan subjectes. L’objectiu és que aquest esdevingui un document viu, obert a millores contínues, i que permeti impulsar activitats, recursos i dinàmiques compartides que sumin col·lectivament.

Així mateix, l’ACCAC vol explorar com aquest treball col·lectiu pot incorporar també la dimensió pedagògica pròpia de les cases de colònies, fent partícips els infants, joves i equips educatius que fan ús de les instal·lacions. La prevenció del malbaratament alimentari esdevé així una oportunitat educativa per transmetre valors de responsabilitat, sostenibilitat i consciència alimentària, reforçant el paper de les cases de colònies com a agents actius de transformació social.

Properes accions

En una fase posterior i un cop treballat en el marc de la CoP, l’ACCAC obrirà el procés d’adhesió al Pla Col·lectiu de Prevenció del Malbaratament Alimentari, facilitant a les entitats associades el model de document d’adhesió i els criteris comuns per a la seva implementació.

Mentrestant, les instal·lacions associades poden començar a consultar el Plai i utilitzar les eines de quantificació disponibles a l’àrea privada del web, amb el suport de l’equip tècnic de l’ACCAC.

Com sempre, per a qualsevol dubte o aclariment, les instal·lacions associades poden adreçar-se al correu [email protected]  o contactant a través del telèfon habitual de l’associació.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes