Prèviament es signa l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb sindicats i patronals.

24/07/2020

El cap de l'Executiu ha signat l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec, de la qual l'ACCAC és membre.

El pacte rubricat estableix un model productiu que contempla com a eixos: l’economia per la vida, la digitalització, la transició ecològica i l’economia del coneixement. Un model productiu que vol impulsar un creixement econòmic i sostingut, inclusiu i sostenible amb treball de qualitat d’acord amb l’ODS 8 de treball digne i creixement econòmic.

Preveu prioritzar en tots els espais de reactivació els eixos estratègics del’economia per la vida (en àmbits com treball, alimentació, sistema sanitari i residencial, protecció social, cultura i esports, habitatge, serveis a les persones, lleure educatiu, etc.).

També aposta per un model de protecció social i laboral per protegir els més sense deixar ningú enrere. A més a més, es fixen les prioritats i objectius a assolir en el desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació. S’acorda impulsar mesures que protegeixin el dret a l'habitatge i a fer front a la pobresa energètica i certifica el compromís d’elaborar un Pla de Xoc amb la dotació econòmica necessària per millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de desocupació, que inclogui itineraris integrals d’orientació, requalificació professional i acompanyament en la reinserció laboral i ajuts adreçats a les empreses per tal que creïn ocupació estable i de qualitat.

Respecte de la política pressupostària i governamental aposta per polítiques pressupostàries expansives i, com indica l’acord, amb un objectiu de dèficit no inferior a l’1%. També fixa l’impuls de la corresponsabilitat en la conciliació amb polítiques públiques, partides pressupostàries i acords a les empreses per l’especial afectació en aquesta crisi.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha volgut agrair la col·laboració dels signants per poder tancar un acord que “s’ha treballat en un temps rècord i en un context no gens fàcil”. El president de la Generalitat ha posat de relleu un pacte que s’ha aconseguit “sense cap desatenció per l'emergència sanitària encara activa” perquè, tal i com ha precisat, “hem d’avançar”. El president Torra ha afirmat que “avui es firma l’acord, però la feina no acaba aquí sinó que més aviat comença” perquè “també ens comprometem a mantenir els màxims espais de cooperació i interlocució per tirar endavant el nostre país”.

Aquest acord neix de la tasca de Consell del Diàleg Social de Catalunya, aprovat per Decret llei el 24 de març passat, que és l’òrgan de participació institucional permanent encarregat de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social. 

Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social

Al dia següent, el Govern aprova el Pla que fixa l'estratègia de reactivació econòmica i social del país. El document és el resultat dels treballs desenvolupats en les darreres setmanes per la Comissió per a l'elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO), i mostra el compromís del Govern envers tres objectius essencials: reforçar l’estat del benestar i la capacitat productiva de Catalunya; reduir les desigualtats socials accentuades per la pandèmia i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient.

El pla ha de servir perquè ningú quedi desprotegit, es quedi enrere o s’agreugi la seva situació de vulnerabilitat a causa de la covid-19, amb l'objectiu de mantenir el teixit productiu i els llocs de treball i reorientar sectors estratègics de la nostra economia cap a l’economia post-covid.

Les línies de treball que s’estableixen al Pla s’han articulat entorn de 5 grans eixos: l’economia de la vida (que es preocupa per no deixar ningú enrere i ofereix igualtat d’oportunitats); la digitalització; la transició ecològica (en línia amb el Green Deal, l’estratègia de creixement econòmic de la Unió Europea basada en un ús eficient dels recursos); la societat del coneixement, i l’eix transversal (que incorpora les mesures sobre la perspectiva de gènere, la internacionalització o el finançament).

En total, el Pla consta de 145 actuacions, agrupades en 20 projectes tractors, i valorades en un import de 31.765 milions d’euros. Del cost total d’implementació es preveu invertir 2.760 M€ l’any 2020, la resta de l’any es destinarà a actuacions immediates.

El pressupost total es distribueix de la següent manera en funció dels eixos: més de 5.000 M€ per a l’economia de la vida; gairebé 1.000 M€ per a la digitalització; prop de 16.000 M€ per a la transició ecològica; més de 5.7000 M€ per a la societat del coneixement, i més de 3.000 M€ per a l’eix de la transversalitat.

Els projectes inclouen mesures específiques, per exemple de protecció social, de reactivació del sector del comerç i d’ajuts per als sectors productius més afectats. La resta de projectes són de caràcter estratègic amb un horitzó de mitjà i llarg termini.

Pots consultar més detalls del Pla aquí.

- Infografia: Acord per a la Reactivació econòmica amb protecció social

Font: PIMEC

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes