‘Menú 2030. Transformar el menú para transformar el modelo alimentario’; una guia elaborada pels fundadors de Menjadors ecològics

13/10/2020

‘Menú 2030. Transformar el menú para transformar el modelo alimentario’ és una guia pràctica que busca proporcionar les eines i els coneixements necessaris als qui desitgen transformar el menú de les col·lectivitats en un més saludable, sostenible i just per a transformar el sistema alimentari de la seva localitat.

Impulsat per Menjadors ecològics i la fundació Daniel & Nina Carasso, el seu contingut abasta tot el ventall de coneixements necessaris per a abordar aquest procés: des de les bases per a una alimentació saludable i sostenible i l'estructura del menú, fins a temes més tècnics, com la ràtio del personal de cuina, la partida alimentària o la incorporació de criteris específics en les licitacions públiques.

Bona part de la redacció d'aquesta guia es nodreix de les experiències i coneixements adquirits en l'assessorament a més de 173 escoles infantils i de primària; més de 30.000 menús amb uns resultats reeixits. Un model que incrementa el consum de fruites i verdures, cereals integrals i llegums, disminueix substancialment els sucres i les proteïnes d'origen animal per a promoure uns bons hàbits alimentaris, reduint el sobrepès i l'obesitat en la població infantil i juvenil.

En els capítols relacionats amb la cuina, han participat els cuiners i les cuineres de la xarxa Chef2020, apassionats per la seva professió i motivats per contribuir a la construcció d'un nou model alimentari. Les seves experiències han corroborat el potencial de vincular la producció local amb les cuines, la viabilitat dels menús, la capacitat de generar un nou receptari i la satisfacció dels comensals.

Menú 2030 és també un model reeixit per a un futur més sostenible. En les seves pàgines trobem exemples concrets d'experiències en diferents llocs de la nostra geografia, entre els quals destaca el projecte Hemengoak-D'aquí, nascut en 2016 amb el propòsit de canviar el model d'alimentació de les escoles infantils municipals de Pamplona per mitjà de la introducció de productes de qualitat frescos, de temporada, ecològics i de proximitat, directament adquirits als productors i les productores mitjançant un procés de compra pública. Avui compta amb una xarxa d'onze escoles infantils on cada dia se serveixen més de 1.100 menjars elaborats diàriament en les cuines municipals.

L'exemple navarrès mostra com, a més de garantir una producció agrícola ecològica i local, és necessari promoure canvis en l'estructura i articulació de l'Administració pública per a garantir un escenari que afavoreixi la compra pública responsable.

El model proposat, també planteja la necessitat d'apostar per una agricultura i un menú que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic. La cuina climàtica, és un concepte innovador en el qual Menjadors ecològics porta temps treballant com a resposta a la urgència dels reptes mediambientals i socials vinculats amb l'escalfament global. Aquest concepte permet adaptar el menú considerant tant els nutrients com els recursos disponibles per a reduir els impactes de la dieta en les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Canviar un arròs tres delícies per l'arròs tres verdures, només amb aquest canvi es pot reduir fins a un 55% l'emissió de CO2 (g/CO2).

Segons els promotors del projecte, “el canvi de model alimentari en les cuines pel qual advoca el model Menú 2030 és un model escalable que únicament requereix una acció política, decisiva i forta”.

- Descarrega: 'Menú 2030. Transformar el menú para transformar el modelo alimentario’

Font: MENJADORS ECOLÒGICS

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes