'És molt improbable que la ingesta del coronavirus SARS-CoV-2 pugui provocar la malaltia COVID-19'.

02/10/2020

La International Commission for Microbiological Specifications of Foods (ICMSF) ha publicat una opinió sobre la relació entre COVID-19 / SARS-CoV-2 i la seguretat alimentària, en la qual recopila els últims coneixements científics i tècnics que considera rellevants per als professionals que operen en la cadena alimentària i aquells relacionats amb la seguretat alimentària.

Per a la ICMSF, el SARS-CoV-2 no ha de categoritzar-se com un perill per a la seguretat alimentària, ja que el que es considera un perill de seguretat alimentària entra en el cos humà amb els aliments, a través del tracte gastrointestinal, des d'on pot infectar òrgans / teixits en altres parts del cos humà. Per exemple, el virus de l'hepatitis A, que entra en el torrent sanguini després d'infectar l'epiteli intestinal humà i, posteriorment, estableix una infecció en el fetge i causa el que es considera una malaltia transmesa pels aliments. No obstant això, d'acord amb el que se sap fins al moment, la COVID-19 és una malaltia principalment respiratòria, i el virus SARS-CoV-2 causa malaltia només quan accedeix als pulmons i altres teixits corporals a través del tracte respiratori, i dels teixits de les mucoses superficials, en els ulls o en la mucosa nasal. Si bé el virus SARS-CoV-2 o materials virals (proteïnes o material genètic) es poden trobar en la femta de persones amb COVID-19, en l'actualitat no hi ha evidència documentada que el SARS-CoV-2 pugui sobreviure el pas a través de l'estómac humà.

A més, per a la Comissió és important diferenciar un perill alimentari d'un risc per a la innocuïtat alimentària, és a dir, la mera presència d'un agent infecciós en un aliment no es tradueix necessàriament en una infecció humana. Si bé la ingestió del virus podria potencialment provocar una infecció per COVID-19, fins avui, i malgrat els molts milers de milions de menjars consumits i els envasos d'aliments manipulats des del començament de la pandèmia, no hi ha hagut cap evidència que els aliments, els envasos d'aliments o la manipulació d'aliments siguin una font o una ruta de transmissió important per al SARS-CoV-2, que produeixi infeccions de COVID-19. Pel que es considera molt poc probable que el virus constitueixi un risc de seguretat alimentària.

Quant a la possibilitat de transmissió de COVID-19 per contaminació creuada a través d'ingredients, productes o envasos d'aliments, existeixen pocs informes sobre la detecció del virus en ells, i no són específics sobre com es va identificar el virus, en quina quantitat i si era viable i infecciós. Basats principalment en anàlisis genètiques, la qual cosa mostren la majoria d'aquests informes és la presència d'ARN del virus. En aquest sentit, segons la ICMSF, mostrarien que pot existir un perill per a la salut humana no que realment existeixi, o que existeixi un risc per a la salut humana a través de la ingestió o manipulació dels aliments. Els virus presents en aliments o envasos d'aliments perden viabilitat amb el temps, per la qual cosa, seguint un enfocament basat en el risc, és molt poc probable que aquesta contaminació provoqui una infecció.

Sobre la base de tot això, la ICMSF no recomana actualment realitzar proves ambientals o dels aliments per a detectar el virus del SARS-CoV-2 amb la finalitat de garantir la seguretat alimentària, ja que el mostreig i les proves sistemàtiques per a detectar el virus no tindrien un valor afegit amb finalitats de seguretat alimentària.

Bones pràctiques d'higiene

En el que si posa èmfasi la ICMSF és en la importància de les bones pràctiques d'higiene, per part de productors, fabricadors i manipuladors d'aliments, per a minimitzar qualsevol possibilitat que els aliments i les superfícies en contacte amb els aliments puguin actuar com a vector del SARS-CoV-2. En aquest sentit, recomana integrar en els sistemes de gestió de la seguretat alimentària ja instaurats en les empreses, com pot ser el APPCC, mesures específiques per a minimitzar la transmissió del SARS-CoV-2 entre persones i la contaminació creuada del virus en les operacions amb aliments.

Les mesures d'higiene personal i alimentària existents han de revisar-se, reforçar-se i possiblement enfortir-se, especialment pel que fa a les activitats del personal (en totes les instal·lacions, inclosos els banys o el menjador), el transport, la logística i planificació d'operacions, l'ús d'equip de protecció (per exemple, màscares) i la gestió de residus no alimentaris potencialment contaminats. Mesures que poden estar ja establertes, com la separació física d'activitats (zonificació), la neteja i desinfecció d'eines, equips i espais o la higienització de mans, han de revisar-se per a determinar la seva eficàcia per a minimitzar la propagació del SARS-CoV-2 .

Cal tenir en compte que els següents factors ambientals que es donen en les empreses alimentàries es consideren com a factors de risc d'increment de les possibilitats de transmissió del virus de persona a persona:

  • La humitat i temperatures fredes, que promouen la supervivència del virus
  • El flux limitat d'aire en les instal·lacions
  • L'esforç físic, parlar i cridar
  • Abundància d'oportunitats perquè es formin grups de persones en distàncies curtes.

A més, la ICMSF recomana els següents factors per a controlar el SARS-CoV-2 en les operacions alimentàries:

  • La instal·lació de barreres físiques entre treballadors i / o superfícies de treball.
  • L'ús de màscares facials amb o sense visera integral.
  • Assegurar-se que els patrons de flux d'aire permetin un moviment suficient d'aire fresc o filtrat adequadament.
  • Implementar mesures de neteja i desinfecció, que assegurin el control del coronavirus i minimitzin la contaminació creuada, centrant-se en punts alts de contacte.
  • La formació dels treballadors sobre la importància de la higiene personal, més enllà de la capacitació per a la higiene relacionada amb la seguretat alimentària. Les instruccions sobre higiene personal i l'ús d'equip de protecció han d'adaptar-se a les responsabilitats de les persones dins de les operacions que realitza l'empresa.

La ICMSF, integrada per experts internacionals, es va formar en 1962 a través del Comitè Internacional de Microbiologia i Higiene dels Aliments, que forma part de la Unió Internacional de Societats Microbiològiques (IUMS), i està vinculada a l'OMS. Durant més de 50 anys, la ICMSF ha contribuït activament al desenvolupament i la comunicació de conceptes científics per a ajudar a reduir la incidència de malalties microbiològiques transmeses pels aliments.

Font: HIGIENEAMBIENTAL.COM

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes