PIMEC fa una crida a les Administracions per a la creació de taules sectorials que garanteixin la viabilitat dels sectors en risc de fallida per les restriccions

13/11/2020

PIMEC ha demanat avui a les Administracions la creació de taules sectorials per analitzar i valorar les greus afectacions de cada sector i buscar conjuntament les millors opcions i els recursos necessaris per poder garantir la viabilitat empresarial, evitant el tancament i la pèrdua de llocs de treball. La patronal ha fet aquesta petició en el decurs de l’acte reivindicatiu ‘RescatxPimes RescatxAutònoms’ que s’ha celebrat avui a les instal·lacions esportives David Lloyd Club Turó amb la presència de 40 representants dels sectors empresarials afectats per les restriccions, per tal de poder complir amb les mesures d’aforament, i més d’un centenar de persones empresàries que ho han seguit de manera telemàtica.

El sector del lleure educatiu està patint també aquesta situació crítica i l'ACCAC ha estat present a l'acte donant suport i adherint-se al manifest reivindicatiu que presentava la patronal de la petita i mitjana empresa a la que pertany.

L’objectiu de l’acte ha estat instar l’Administració a agilitzar les mesures compensatòries necessàries per a les pimes i autònoms en risc de fallida a causa de les restriccions i els tancaments. En aquest sentit i a petició dels seus associats, la patronal ha sol·licitat un informe jurídic relatiu a la possible responsabilitat patrimonial derivada de les mesures administratives adoptades amb motiu de la crisi sanitària. L’informe, elaborat pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Girona i director del Centre d’Innovació i Gestió de les Administracions Públiques de Catalunya, Joan Manuel Trayter, conclou que si les actuacions de l’Administració Pública causen un dany a un particular, empresa o sector, aquest dany s’ha d’indemnitzar, tenint en compte que l’estat de dret permet una via per rescabalar-ho, emparada per l’article 106 de la Constitució Espanyola, per la Llei de Règim Jurídic, i a Catalunya per la Llei 26/2010. L’informe detalla també els requisits: els danys han de ser efectius, avaluables i quantificables i han de tenir una relació directe amb l’acció de l’administració, és ha dir, un nexe causal.  

El president de PIMEC, Josep González, ha aclarit que “la intenció de la patronal no és en cap cas iniciar un procediment judicial contra l’Administració però sí dotar-nos d’eines jurídiques fonamentades que ens permetin guanyar més força a l’hora de reclamar mesures justes per al teixit empresarial”. En aquest sentit, ha reivindicat, un cop més, que “la salut pública és, pot ser i ha de ser compatible amb l’activitat empresarial i, per tant, les mesures preses en aquesta matèria s’han de basar sempre en dades objectives i en eines avançades de gestió, antelació, preparació i consens”.

El secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha presentat el manifest ‘RescatxPimes RescatXAutònoms’, que ja compta amb el compromís d’adhesió de més de 220 associacions empresarials. El document proposa, entre altres qüestions, que el Departament d’Empresa i Coneixement i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’afegeixin a les reunions del PROCICAT atesos els efectes econòmics i laborals; mesures immediates i generoses a nivell fiscal i financer; i l’aplicació de mesures per fer compatible la continuïtat de l’economia amb la protecció de la salut pública com l’ús massiu de testos ràpids, l’ampliació immediata de la infraestructura sanitària, recorrent en primer lloc a l’oferta privada, o l’aplicació de sistemes avançats de rastreig i control dels contagis. El secretari general també ha fet una anàlisi sobre les mesures adoptades en països del nostre entorn, que disten molt de les que s’han aprovat a casa nostra.

Transcorregut més de mig any des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 i després de tres mesos de confinament domiciliari i múltiples restriccions, les empreses i els autònoms afrontem una nova etapa de tancament administratiu d’una àmplia majoria d’activitats.

La salut pública és, pot ser i ha de ser compatible amb l’activitat empresarial i les mesures preses en aquesta matèria s’han de basar sempre en dades objectives i en eines avançades de gestió, antelació, preparació i consens.

Davant d’aquests fets, amb la iniciativa de PIMEC i el recolzament de prop de més 200 entitats i col·lectius, s’ha presentat el MANIFEST #RESCATXPIMES #RESCATXAUTÒNOMS, amb una sèrie de reivindicacions que demanem siguin escoltades i preses en consideració per l’Administració, per buscar conjuntament les millors opcions i els recursos necessaris per poder garantir la viabilitat empresarial, evitant en tancament i la pèrdua de llocs de treball.

Adhereix-te al Manifest

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes