L’objectiu és ampliar la identificació de nous casos i continuar garantint la seguretat del lleure educatiu

14/07/2021

El Departament de Salut, el Departament de Drets Socials i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han presentat el Programa TAR (Test d'Antígens Ràpids) voluntari a les farmàcies per ampliar la identificació de nous casos i tallar les cadenes de transmissió en l'àmbit del lleure educatiu. Aquest cribratge va dirigit a les monitores i monitors, resta de personal de suport i participants del lleure infanto-juvenil d’aquest estiu.

Davant la complexitat del context actual, s'ha considerat adient l' ampliació dels cribratges i a partir de la setmana vinent s’oferiran tests d’antígens ràpids gratuïts a les farmàcies que s’han adherit adreçats al col·lectiu de persones que treballen o participen del lleure educatiu, tant si es tracta d’activitats amb pernocta com si no. Aquest dispositiu serà estable i es mantindrà fins el final de la campanya d’estiu de les activitats de lleure a mitjans del mes de setembre. 

Aquest nova via de cribratge pel sector s’adreça a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets i que, a més a més, compleixin els criteris següents:

  • Pertànyer al col·lectiu de persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu (casals, colònies, campaments, rutes...)
  • Trobar-se en les següents franges d’edat: dirigents a partir de 16 anys o infants de 10 a 15 anys (acompanyats per un adult responsable)
  • Voler-se fer la prova de manera voluntària i signar una declaració responsable

Els responsables de Salut Pública recomanen fer el cribratge màxim 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació i cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia. En aquesta línia ha volgut destacar que no tindria sentit fer-ho de manera puntual.

El col·lectiu pertanyent a l’àmbit del lleure educatiu d’estiu haurà de mostrar al farmacèutic la declaració d’autoresponsabilitat o el correu electrònic enviat per la Direcció General de Joventut a través de l’entitat de lleure o associació empresarial. Abans de realitzar la prova, el farmacèutic responsable del programa TAR haurà de descartar que la persona no sigui un contacte estret d’una persona amb Covid-19 i que no presenti cap dels símptomes compatibles amb la Covid-19.

Els resultats dels TAR s’obtenen en 15 minuts aproximadament i serà el propi farmacèutic qui els comunicarà a la persona interessada. A banda, s’inclouran al sistema d’informació corresponent (plataforma TARCAT). L’usuari també podrà consultar el resultat del seu test a La Meva Salut, a partir de l’endemà. Si el resultat és positiu, caldrà confirmar el seu telèfon i donar-li les indicacions a seguir en aquest cas.  

El llistat de farmàcies participants s’anirà actualitzant periòdicament i que es podrà consultar en el següent enllaç [mapa]

Al web Estiu amb lleure, a l’apartat “Prevenció Covid-19”, trobareu tota la informació necessària sobre els detalls d’aquesta campanya de cribratge previ i els documents necessaris per a participar-hi, així com el futur dispositiu de suport a la gestió de casos positius que permetrà fer aquest cribratge als contactes estrets del seu grup bombolla desplaçant un equip sanitari a la mateixa activitat.

El personal de les instal·lacions juvenils no adscrits específicament a una activitat notificada, però que acullen grups de lleure a les seves instal·lacions, també poden participar del programa. En aquest cas a l'omplir el formulari de la declaració responsable hauran de consignar el número de registre o nom de la instal·lació al punt 6 (DECLARO que l'activitat ha estat notificada a la Direcció General de Joventut amb el número de registre). 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes