Aprovades les bases reguladores dels ajuts per fomentar inversions adreçades a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació en l'àmbit rural

15/07/2022

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va publicar l'ORDRE ACC/96/2022 per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a l'aplicació del desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022

S'obre ara la convocatòria dels ajuts i el tràmit per presentar les sol·licituds fins al proper 30 de setembre.

L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats principalment a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pymes, el foment d’activitats turístiques, i la conservació i millora del patrimoni rural.

En aquest sentit, moltes de les instal·lacions juvenils (cases de colònies i albergs) ubicades en zones rurals, poden ser susceptibles de rebre suport de projectes d'inversió, sempre que responguin amb els objectius de la convocatòria. En aquest cas, es pot consultar el Grup d’acció local Leader del seu territori, per rebre la informació necessària i sol·licitar els ajuts que corresponguin. 

Es poden acollir aquells projectes de caràcter privat tant de persones físiques com jurídiques (microempreses, pimes, cooperatives, associacions o fundacions participades per ens públics en menys d’un 25%) que realitzin inversions productives en els municipis de l'àmbit territorial on aplicar el desenvolupament local participatiu Leader.

Actuacions subvencionables:

  • Inversions elegibles en l'àmbit territorial Leader d'un mínim de 12.000€, sense IVA, per als sol·licitants privats.

Limitacions:

  • Els honoraris tècnics per a la redacció de projectes d'execució d'obra seran elegibles amb un màxim del 8% de la inversió aprovada. Com a excepció, els honoraris tècnics dels projectes d'execució d'obra podran haver estat pagats fins 1 any abans de la data de l'acta de no-inici d'obres.
  • Els vials d'accés, les portades d'aigua i d'energia elèctrica, o d'altres serveis, han de ser complementaris d'una altra inversió, i seran subvencionables amb un màxim del 30% de la inversió aprovada i executada.
  • Els programes informàtics han de ser complementaris d'una altra inversió, i han de ser subvencionables amb un màxim del 30% de la inversió aprovada i executada.
  • El disseny i la programació de webs o apps han de ser subvencionables amb un màxim de 10.000 euros d'inversió per projecte. Aquestes webs o apps han de ser adequades per a la venda en línia. Solament és subvencionable una pàgina web/app per persona beneficiària i durant les 5 darreres convocatòries. A més, ha de representar com a màxim un 30% de la inversió aprovada i executada.

Quantia de la subvenció:

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les persones beneficiàries finals.

  • Ajut màxim: 100.000€ per persona beneficiària, per projecte i per convocatòria.
  • Limitació de 200.000€ d’ajut durant l’exercici fiscal en curs i els 2 exercicis anteriors (normativa d’ajuts de minimis).
  • L’ajut no podrà ser superior al 40% de les despeses elegibles en projectes privats.

Característiques:

  • Aquests ajuts són incompatibles amb qualsevol altre ajut que, concedit amb la mateixa finalitat, estigui finançat amb els fons estructurals, el Fons de Cohesió o qualsevol altre instrument financer de la Unió Europea.
  • No es pot iniciar la inversió abans de la visita de no-inici.
  • El procediment de concessió de la subvenció es fa en règim de concurrència competitiva. Es puntuaran totes les sol·licituds elegibles i s'ordenaran de major a menor puntuació.
  • Les persones beneficiàries han de realitzar les actuacions objecte dels ajuts i presentar la justificació com a màxim el 30 d'abril de l'any següent al de la resolució de concessió de l'ajut.
  • Les inversions s'han de justificar en una única certificació per projecte o expedient. No es podran proposar certificacions ni pagaments parcials.

Termini de sol·licitud:

  • Del 16 de juliol al 30 de setembre del 2022. Accedeix al tràmit fent clic en aquest enllaç.

Els criteris de selecció i priorització de projectes es detallen per cada grup d'acció local a l'annex 2 de les bases reguladores

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes