Caldrà estar atents a les alertes per riscos de calor extrems, tant pels nostres treballadors com pels nostres usuaris

13/05/2023

El passat 12/05/2023 va entrar en vigor el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig. Aquest nou Reial decret llei suprimeix l’apartat 5 de l'annex III del Reial decret 486/1997, de 14 d'abril que estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. Aquesta modificació també implica la introducció d'una nova disposició addicional que regula les condicions ambientals en el treball a l'aire lliure i d’aplicació a totes les activitats

En el seu articulat s'estableix que “les mesures preventives inclouran la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en les quals concorrin fenòmens meteorològics adversos, en aquells casos en què no pugui garantir-se d'una altra manera la deguda protecció de la persona treballadora”.
 
D'altra banda, en aquest Reial decret llei 4/2023, també s'indica que “En el supòsit en el qual s'emeti per l'Agència Estatal de Meteorologia o, si és el cas, l'òrgan autonòmic corresponent en el cas de les comunitats autònomes que comptin amb aquest servei, un avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell, i les mesures preventives anteriors no garanteixin la protecció de les persones treballadores: resultarà obligatòria l'adaptació de les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les hores de desenvolupament de la jornada prevista".

Aprovada aquesta regulació en el Consell de Ministres via extraordinària, l'objectiu principal és salvaguardar la salut de les nostres persones treballadores evitant així la situació de risc greu per exposició a temperatures extremes.
 
Aquesta exposició podria ocasionar un cop de calor, les conseqüències de la qual poden arribar a ser fatals. 

Serà important, doncs, consultar amb la vostra entitat de prevenció la possibilitat que calgui implementar en l'avaluació de riscos laborals la incorporació de protocols en el cas de declaració de riscos extrems de calor.

De la mà de Previntegral, empresa amb la qual l'ACCAC, té un acord de col·laboració per a la prevenció de riscos laborals, us facilitem una guia informativa sobre els cops de calor i les mesures preventives que podem aplicar. 

Consells preventius i d’autoprotecció sobre onades de calor

De la mateixa manera que cal parar atenció en aquestes situacions de les persones treballadores, cal tenir cura dels participants i usuaris de les nostres instal·lacions, per la qual cosa aprofitem per compartir diverses recomanacions per les onades de calor i consells i recursos especialment per a la protecció dels infants durant les activitats en els períodes de calor. 

Més informació: Altertes meteorològiques del Meteocat

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes